Behandling botade ebola hos apor

Behandling botade ebola hos apor

En läkemedelskandidat mot ebola av den västafrikanska typen botade dödligt infekterade apor.

23 apr 2015, kl 10:29
0

En botande behandling mot ebola kan vara på väg visar en studie som publicerats i tidskriften Nature. Den tänkbara behandlingen ska vara den första som har effekt mot den nya Makona-varianten av ebolaviruset som härjar i Västafrika.

Forskarnas metod var först utvecklat mot ebolastammar som tidigare hittats i Centralafrika men de ha nu lyckats att modifiera behandlingen.

TKM-Ebola-Guinea kallas det möjliga läkemedlet och det bygger på en kort sekvens av RNA, så kallad siRNA, som blockerar virusets aktivitet. Substansen är förpackad i lipidnanopartiklar.

Tre dagar efter att sex stycken resusapor infekterats av Makona-ebola fick tre av dem behandlingen. Alla blev helt friska och terapin skyddade mot ebolaorsakade störningar i lever-, njur- eller blodets funktioner som infekterade annars drabbas av. De tre aporna som inte fick behandling dog efter åtta eller nio dagars sjukdom.

När behandlingen sattes in hade alla individerna hunnit utveckla symtom på sjukdomen och de hade detekterbart virus i blodet.

Nu ska forskarna undersöka hur sent i sjukdomsförloppet som medicinen kan sättas in och fortfarande ha effekt samt om en lägre dosering är möjlig. Studien visar också att siRNA-metoden snabbt kan modifieras för att ha effekt mot andra virusvarianter.

TKM-Ebola-Guinea testas för tillfället i Sierra Leone i en fas II-studie som ska redovisas under slutet av 2015.

Behandlingen är framtagen av Tekmira Pharmaceuticals i samarbete med forskare från universitetet i Texas i Galveston.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng