Annons
Test av nya ebolavacciner väcker hopp i Uganda

Test av nya ebolavacciner väcker hopp i Uganda

Kliniska prövningar av vacciner mot Sudanstammen som ligger bakom ebolautbrottet i Uganda startar inom kort.

13 okt 2022, kl 10:27
0

Tidigare framgångsrika ebolavacciner har visat sig vara verkningslösa mot den stam, Sudanstammen, som orsakar det nuvarande utbrottet i Uganda. Men kliniska prövningar av två nya vaccinkandidater som riktar sig mot denna stam kan starta inom några veckor. Det meddelande Världshälsoorganisationens, WHO:s, generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett möte där elva afrikanska länder deltog.

Mötet anordnades av Ugandas regering i samarbete med Africa centers for disease control and prevention (CDC) och WHO. Syftet var att diskutera hur länderna genom ett gränsöverskridande samarbete kan bemöta utbrottet.

– Vårt primära fokus nu är att snabbt kontrollera och begränsa detta utbrott för att skydda närliggande distrikt såväl som grannländer, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus uppger Reuters.

Ebolavacciner från USA och Storbritannien

De vaccin som ska testas utvecklas vid Sabin vaccine institute i USA, samt vid University of Oxford i Storbritannien.

Båda är adenovirusvektorvacciner där ett vanligt förkylningsvirus från schimpanser används som bärare av vaccinsubstansen och för in den i cellerna. Vaccinerna ges i en dos vilket är är viktigt för att bekämpa ett pågående utbrott snabbt.

University of Oxford använder samma vaccinteknologi som universitetet gjorde för att ta fram sitt covid-19-vaccin som marknadsförs av Astrazeneca.

Enligt WHO väntar båda dessa vaccin på regulatoriska och etiska godkännanden från regeringen i Uganda.

Ugandas hälsodepartement har hittills bekräftat 54 fall och 19 dödsfall i ebolautbrottet, som deklarerades den 20 september.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng