Avgift för homeopatiska läkemedel kvarstår

Avgift för homeopatiska läkemedel kvarstår

Flera företag har önskat nedsättning av den nyligen höjda årsavgiften, men Läkemedelsverket säger nej.

14 okt 2022, kl 08:36
0

Sedan årsavgiften höjdes för homeopatiska läkemedel i början av 2022 har flera berörda företag ansökt om nedsättning av avgiften. Men Läkemedelverket beslutar nu att inte bevilja detta.

– Vår uppgift är att säkerställa att dessa läkemedel är säkra och att de används på rätt sätt. Avgifterna ska vara baserade på det arbete vi lägger ner på denna granskning och täcka kostnaderna för den. Vid en nedsättning skulle de inte göra det, säger Monica Lidberg, tillståndsdirektör på Läkemedelsverket.

Höjdes efter hemställan från Läkemedelsverket

Den 1 januari 2022 höjde regeringen årsavgiften för homeopatiska läkemedel från 250 kronor till 1 300 kronor, efter en hemställan från Läkemedelsverket. Det motsvarar myndighetens kostnad för uppdraget att granska och följa upp dessa läkemedel och säkerställa att de är säkra för konsumenten.

I Läkemedelsverkets granskning ingår bland annat att se till att produkter med giftiga och cancerogena ingredienser, såsom kvicksilver, arsenik och kadmium, är tillräckligt utspädda för att vara säkra att använda.

1000 homeopatiska läkemedel som granskas

I dag finns cirka 1 000 registrerade homeopatiska läkemedel som har granskats av Läkemedelsverket. Förutom att flera företag har ansökt om en nedsatt avgift kom även Leverantörsföreningen för homeopati, som representerar majoriteten av tillverkare av homeopatiska läkemedel i Sverige, in med en samma önskan.

Alla tillverkare av läkemedel som är nationellt godkända måste betala en årsavgift till Läkemedelsverket. Ungefär 70 procent av de cirka 15 500 läkemedel som finns i Sverige är godkända nationellt. Resterande 30 procent är godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA och tillverkarna till dessa läkemedel betalar i stället en avgift dit.

– Vi utgår ifrån likabehandlingsprincipen. Om vi skulle sätta ned avgiften för homeopatiska läkemedel skulle det innebära en lättnad för en viss grupp läkemedel i förhållande till andra läkemedel, säger Monika Lidberg.

Kan det inte finnas en risk att det kan bli en olaglig försäljning av de här  läkemedlen på grund av att företagen inte beviljas nedsättning?

– Potentiellt skulle det kunna bli så, men där är vi inte i nuläget.

Sedan 2011 ska alla homeopatiska läkemedel som säljs i Sverige vara registrerade hos Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng