Ny virusvariant resistent mot antikroppar
Coronavirus. Foto: CDC.

Ny virusvariant resistent mot antikroppar

En svensk studie bekräftar att resistens mot antikroppsläkemedel är ett växande covid-19-problem.

14 okt 2022, kl 11:22
0

En ny virusvariant på frammarsch är motståndskraftig mot flera monoklonala antikroppsbehandlingar mot covid-19. Virusvarianten tar sig också lättare än sina föregångare förbi antikroppar i blodet efter vaccination eller tidigare infektion. Det här är några av slutsatserna av en ny studie från Karolinska institutet som är publicerad i The Lancet infectious diseases.

Studien bekräftar de farhågor för växande resistens mot antikroppsläkemedlen som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade om.

Ny virusvariant testad

Den nya virusvarianten har beteckningen BA 2.75.2. Den är en av det ständigt ökande antalet undervarianter av omikron. Den är till och med en undervariant av en undervariant, en ytterligare muterad version av omikronvarianten BA 2.75. Sedan BA 2.75.2 upptäcktes tidigare i höstas har den spridit sig till flera länder men utgör än så länge fortfarande en minoritet av de konstaterade fallen.

I den aktuella studien testade forskarna hur BA 2.75.2 och några andra nya virusvarianter reagerade på de monoklonala antikroppar som används som behandling av covid-19-patienter med hög risk för allvarlig sjukdom. De undersökte även om neutraliserande antikroppar i blodet hos 75 slumpvis valda blodgivare fungerade mot de nya virusvarianterna.

Dramatisk resistens hos ny virusvariant

I den senare undersökningen såg forskarna att antikropparna efter infektion eller vaccination hos blodgivarna var betydligt mindre effektiva mot BA 2.75.2 än mot den nu dominerande omikronvarianten BA 5.

– Även om antikroppsimmuniteten inte är helt borta, uppvisade BA.2.75.2 en mycket mer dramatisk resistens än tidigare varianter vi studerat, vilket till stor del drevs av två mutationer i ytproteinets receptor-bindande domän, förklarar studiens korresponderande författare Ben Murrell i ett pressmeddelande.

I läkemedelstesterna var det bara en av de undersökta antikroppsbehandlingarna som i provrör effektivt kunde neutralisera den nya virusvarianten. Detta var den monoklonala antikroppen bebtelovimab som är godkänd i USA men ännu inte i EU.

Hur bra skyddar uppdaterade vacciner?

– Vi vet nu att detta bara är en flera nya varianter med liknande mutationer som sannolikt kommer att dominera inom en snar framtid. Det innebär att vi kan förvänta oss att antalet infektioner kommer att öka i vinter, säger Ben Murrell.

En osäkerhetsfaktor är, framhåller han, dock vilket skydd de uppdaterade covid-19-vaccinerna ger mot de nya varianterna:

– Vi förväntar oss att de kommer att hjälpa till, men vi vet inte med hur mycket.