Träningstillskott var läkemedel

Efter en granskning av 600 kosttillskott för träning som Läkemedelsverket gjort visade sig 17 stycken innehålla läkemedelssubstanser.

25 okt 2012, kl 09:44
0

Annons

Träningsprodukter visade sig innehålla läkemedelssubstanser. Istockphoto.

Totalt har Läkemedelsverket granskat innehållet i 600 preparat som säljs som kosttillskott för idrottare. Av dessa visade sig 17 stycken innehålla substanser som gör att de klassas som läkemedel. De ämnen som hittats är bland annat ginkgo biloba, sågpalmetto och valeriana. Det var också vanligt att produkterna innehöll höga doser av N-acetylcystein som finns i slemlösande läkemedel eller glukosamin som finns i läkemedel mot ledbesvär.

Enligt Läkemedelsverket har de kontaktat alla återförsäljarna av produkterna och dessa har antingen tagit bort produkterna eller förändrat innehållet i enlighet med reglerna.
– Det är viktigt att konsumenten vet vad den köper. Köper man ett kosttillskott förväntar man sig inte medicinska effekter och upplever man biverkningar kan dessa då vara svåra att spåra, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

I granskningen har man tittat på innehållsförteckningen av olika produkter och inte gjort några laboratorieanalyser.