Annons
Italien förbjuder influensavaccin
Risker för biverkningar har stoppat fyra influensavacciner i Italien. Foto: iStockphoto

Italien förbjuder influensavaccin

Oro för biverkningar har fått Italien att förbjuda fyra av Novartis influensavacciner.

25 okt 2012, kl 11:04
0

Annons

De italienska myndigheterna har förbjudit försäljning av fyra influensavacciner som marknadsförs av Novartis och avråder tills vidare från användning av dem. Anledningen är oro för biverkningar. Totalt berörs nästan 500 000 vaccindoser, skriver Reuters.

Myndigheterna inväntar nu ytterligare säkerhetsdata från Novartis. Läkemedelsföretaget har meddelat att man samarbetar med de italienska myndigheterna och försöker förstå anledningen till förbudet, men att man redan lämnat en bedömning som visar stöd för vaccinernas kvalitet, effektivitet och säkerhet.

Förbudet sägs ha kommit efter att det upptäckts vita partiklar i vissa injektioner, vilket kunde tyda på att några av komponenterna i vaccinet klumpats ihop. Förra veckan avbröts leveranser av mer än två miljoner vaccindoser från vaccintillverkaren Crucell efter att man hittat fel i leveranserna, enligt det italienska hälsoministeriet.

Myndigheterna sade att man kommer att öka inköp av andra influensavacciner tills vidare. Enligt hälsomyndigheten använder Italien varje år mellan 10 och 12 miljoner doser influensavaccin.