Första ALK-hämmaren godkänd i EU

EU-kommissionen har godkänt Pfizers läkemedel Xalkori mot icke-småcellig lungcancer. Det är den första ALK-hämmaren som blivit godkänt i EU.

25 okt 2012, kl 14:08
0

Xalkori (crizotinib) godkändes av amerikanska FDA för ett år sedan. Nu har även EU-kommissionen godkänt läkemedlet för tidigare behandlad anaplastiskt lymfomkinaspositiv (ALK-positiv) avancerad icke-småcellig lungcancer. Crizotinib är en ALK-hämmare som blockerar intracellulära signalvägar som stimulerar tumörernas tillväxt och överlevnad. 

Någonstans mellan tre och fem procent av patienterna har den onormala ALK-genen och det behövs ett diagnostiskt test för att avgöra vilka patienter som är aktuella för behandling. 

Data som presenterades under ESMO-kongressen i början av oktober visade att crizotinib mer än fördubblade den progressionsfria överlevnaden. Patienterna som fick crizotinib levde i snitt 7,7 månader utan att sjukdomen förvärrades jämfört med 3 månader för de patienter som fick pemetrexed eller docetaxel. Den totala överlevnaden mättes inte då alla patienter bytte till crizotinib under studien.

Crizotinib är den första ALK-hämmaren som godkänts i EU. I USA är priset på ett års behandling mer än 700 000 kronor. Det är inte klart vad behandlingen kommer att kosta i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng