Annons

Första ALK-hämmaren godkänd i EU

EU-kommissionen har godkänt Pfizers läkemedel Xalkori mot icke-småcellig lungcancer. Det är den första ALK-hämmaren som blivit godkänt i EU.

25 okt 2012, kl 14:08
0

Annons

Xalkori (crizotinib) godkändes av amerikanska FDA för ett år sedan. Nu har även EU-kommissionen godkänt läkemedlet för tidigare behandlad anaplastiskt lymfomkinaspositiv (ALK-positiv) avancerad icke-småcellig lungcancer. Crizotinib är en ALK-hämmare som blockerar intracellulära signalvägar som stimulerar tumörernas tillväxt och överlevnad. 

Någonstans mellan tre och fem procent av patienterna har den onormala ALK-genen och det behövs ett diagnostiskt test för att avgöra vilka patienter som är aktuella för behandling. 

Data som presenterades under ESMO-kongressen i början av oktober visade att crizotinib mer än fördubblade den progressionsfria överlevnaden. Patienterna som fick crizotinib levde i snitt 7,7 månader utan att sjukdomen förvärrades jämfört med 3 månader för de patienter som fick pemetrexed eller docetaxel. Den totala överlevnaden mättes inte då alla patienter bytte till crizotinib under studien.

Crizotinib är den första ALK-hämmaren som godkänts i EU. I USA är priset på ett års behandling mer än 700 000 kronor. Det är inte klart vad behandlingen kommer att kosta i Sverige.