Osäkerhet kring smärtbehandling

Osäkerhet kring smärtbehandling

Många läkare är osäkra, särskilt kring opioider. För första gången kommer därför Läkemedelsverket med behandlingsrekommendationer för långvarig smärta.

14 jun 2017, kl 14:10
0

Tidigare behandlingsrekommendationer har gällt mer specifika smärttillstånd, som neuropatisk smärta som kom 2007 och behandlingsrekommendationer för opioider som kom 2002. Men nu kommer för första gången rekommendationer som tar ett grepp om all långvarig och återkommande smärta, för både vuxna patienter och barn och ungdomar.

Emmanuel Bäckryd är överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping och en av dem som tagit fram behandlingsrekommendationerna för vuxna patienter.

– Långvarig smärta är ett folkhälsoproblem, säger han.

Så mycket som upp till kanske 40 procent av befolkningen har långvarig eller återkommande smärta i någon grad. De flesta klarar sig dock med egenvård, men för en fjärdedel av de som lider av smärta är besvären så stora att de leder till sänkt livskvalitet, sjukskrivningar och ett stort vårdbehov.

– Det behövs rekommendationer för hur man bäst använder läkemedel för det komplexa tillstånd som är långvarig smärta, säger Emmanuel Bäckryd. Rekommendationerna riktar sig främst till den icke specialiserade vården, i synnerhet primärvården.

Är kunskaperna i sjukvården bristande vad gäller smärtbehandling?
– Ja, när det gäller smärta i allmänhet och långvarig smärta i synnerhet är kunskaperna förhållandevis låga, säger Emmanuel Bäckryd. Så det finns en viktig utbildningsdimension i det här.

Emmanuel Bäckryd påpekar att en central del i smärtbehandling är att skilja på akut och långvarig smärta. Vid långvarig smärta ska man till exempel vara mycket försiktig med opioider. I den del som handlar om opioider finns inga större skillnader gentemot rekommendationerna som kom 2002, berättar han. Riskerna med opioider har hamnat i blixtbelysning i och med den epidemi av opioidmissbruk som har drabbat USA. Och det är faktiskt osäkerheten kring just användning av opioider som var anledningen till att de aktuella behandlingsrekommendationerna togs fram. Det berättar Susan Erichsen, specialistläkare och projektledare för rekommendationerna på Läkemedelsverket.

– Vi har förstått att det finns en osäkerhet kring hur man ska hantera opioider, säger Susan Erichsen.

Det har också funnits önskemål från läkemedelskommittéer och smärtvården att förtydliga hur man ska använda läkemedel vid långvarig smärta, berättar hon.

– Det finns ett stort behov av stöd, egentligen inom resten av sjukvården eftersom alla träffar dessa patienter, säger hon.

Emmanuel Bäckryd påpekar att man när det gäller långvarig smärta måste se all läkemedelsbehandling som en liten del i ett större sammanhang.

– Vid långvarig smärta är läkemedel sällan lösningen med stort L, säger han. Andra perspektiv, som till exempel rehabilitering, är mycket viktiga.