“Vi behöver en etisk strategi”

“Vi behöver en etisk strategi”

Statens medicinsk-etiska råd har gjort en egeninitierad rapport om kroppsnära teknik i hälso- och sjukvården.

14 jun 2017, kl 10:42
0

Syftet med rapporten som Statens medicinsk-etiska råd, Smer, idag lägger fram är att identifiera de etiska problem som kommer i och med den snabba utvecklingen av hälsoappar och kroppsnära teknik. Med rapporten, som heter Den kvantiferbara människan. Att själv mäta sin hälsa, om etiska aspekter på hälsoappar och kroppsnära teknik, vill rådet ge rekommendationer till beslutsfattare inför att ny teknik introduceras i hälso- och sjukvården, och lyfta etiska frågor till en samhällelig diskussion.

– Etiken får inte hamna på efterkälken. De nya teknikerna är lovande, men det är hög tid att vi tar de etiska aspekterna på allvar, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer, i ett pressmeddelande.  Vi behöver en digitaliseringsetisk strategi. Ska Sverige vara världsledande inom e-hälsa måste den tekniska utvecklingen byggas på en solid etisk grund.

I tekniken som Smer talar om finns alltifrån utrustning och hälsoappar som mäter och lagrar information om användarens löphastighet, puls, sömn och menscykel, till utrustning som används i sjukvården och av patienter för att bland annat mäta blodsockernivå, eller verktyg som används vid epilepsi, psykisk ohälsa eller posttraumatisk stress.

Idag finns över 165 000 hälsoappar tillgängliga för nedladdning, skriver Smer i sin rapport. Även om studier visar att mycket teknik främjar hälsa och bidrar till exempelvis ökad fysisk aktivitet, är endast ett fåtal av hälsoapparna som finns idag utvecklade utifrån hälsovetenskaplig evidens och etiska utgångspunkter, står det i rapporten. En viktig fråga är därför hur teknikens möjligheter tas tillvara samtidigt som integritetsproblem och etiska dilemman hanteras. Här finns många kunskapsluckor, konstaterar Smer.

I rapporten har Smer sammanställt möjliga för- och nackdelar med egenmätningar utifrån olika aktörers perspektiv. Bland möjliga nackdelar vid till exempel patienters egenmätningar vid sjukdom, har Smer funnit bland annat integritetskränkningar, otillbörlig användning av data av utomstående personer och risk för orättvis tillgång till tekniken.

För hälso- och sjukvården ser Smer möjliga problem som till exempel ökad belastning på grund av falska larm från egenmätningar, och att tid kan behöva läggas på att tala med patienter om mätresultat som inte är motiverade ur hälso- och sjukvårdsperspektiv.

Statens medicinsk-etiska råd är tillsatt av regeringen och har till uppgift att belysa medicinsk-etiska frågor ur ett samhällsperspektiv. I rådet sitter företrädare för de politiska partierna och tio sakkunniga.