Piller med spårbar sensor godkänt av FDA

Piller med spårbar sensor godkänt av FDA

Med en inbyggd digital sensor i läkemedlet kan patienter och vårdgivare spåra följsamheten till behandling.

15 nov 2017, kl 06:05
1

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har för första gången godkänt ett läkemedel med ett en inbyggd sensor.

Det kombinerade läkemedlet och medicintekniska produkten går under namnet Abilify MyCite och består av tabletter med aktiva substansen aripiprazol och en digital sensor inbyggd i tabletten.

Aripiprazol är utvecklat av läkemedelsföretaget Otsuka och godkändes av FDA 2002 för behandling av schizofreni. Den ätbara sensorn och tillhörande plåster har utvecklats av företaget Proteus Digital Health och godkändes 2012.

Kombinationen av läkemedel och sensor är godkänd för behandling av schizofreni, bipolär sjukdom och depression.

När läkemedlet tas skickas ett meddelande från tablettens sensor till ett bärbart ”plåster” som i sin tur överför informationen till en mobil-app. På så sätt kan patienter spåra intaget av läkemedlet via sina mobiltelefoner. Informationen kan också delas med vårdgivare via en webbaserad portal.

– Att kunna spåra intaget av läkemedel förskrivna för psykisk ohälsa kan vara användbart för vissa patienter, säger Mitchell Mathis, chef för avdelningen Psykiatriska produkter på FDA, i ett pressmeddelande.

Även om syftet med läkemedlet är att behandla sjukdom och förbättra följsamheten till behandling har bolaget bakom produkten inte visat någon effekt på följsamhet, vilket också ska framgå i den medföljande informationen.

FDA påpekar att Abilify MyCite inte ska användas för att spåra intag av läkemedlet i realtid eller vid akuta situationer eftersom spårbarheten kan vara fördröjd eller utebli. Inte heller är den godkänd för behandling av patienter med demensrelaterad psykos

I pressmeddelandet skriver myndigheten att man stödjer utvecklingen och användningen av ny teknik och vill arbeta tillsammans med företag för att förstå hur ny teknik kan gynna patienter och förskrivare.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kan nog ha användning, eftersom det är dyrt att övervaka medicinintag med personal, vilket händer ibland. Vissa kan nog bli utskrivna i förtid om de accepterar Abilify McCite. Psykossjukdomar har de längsta vårdtiderna av alla sjukdomar mellan 1-3 månader, så om läkemedelsintaget kan övervakas utanför sjukhuset kan nog korta ned vårdtiden och förbilliga vården. Ser dock en risk att man kan kringgå kontrollen genom att släppa tabletten i ett kärl med 0,155 m HCl nära detektorn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng