Socialstyrelsen rekommenderar:
Ha alltid läkemedel hemma så att det räcker en månad
Foto: Istock

Ha alltid läkemedel hemma så att det räcker en månad

Patienter uppmanas att ha en buffert med läkemedel och förbrukningsmaterial inför kriser och bristsituationer.

27 feb 2023, kl 17:01
0

Urban Nyhlén

Urban Nyhlén

Att Sveriges beredskap för att försörja sig med läkemedel, medicinteknik och förbrukningsmaterial brister har visats i en lång rad utredningar. Läkemedelsvärlden har löpande bevakat frågan. Pandemin och Rysslands krig mot Ukraina har förvärrat problemen. Frustrerande inte bara för professionen, utan även för allmänheten.

Allt fler patienter får höra att förskrivna läkemedel som antibiotika, medicinteknik eller förbrukningsmaterial är slut.

– Under senare tid har det blivit uppenbart att systemet vi levt med är sårbart. Leveranskedjan är lång, det kan saknas läkemedel och medicintekniska hjälpmedel på apoteket och patienterna kan bli utan, säger Urban Nylén, läkare och medicinalråd på Socialstyrelsen som varit med och utrett frågan.

Hämta ut mediciner en månad i förväg

Redan för fyra år tillsatte regeringen en utredning om hur Sverige kan höja beredskapen vid allvarliga händelser i fredstid. Under pandemin 2021 utökades uppdraget till att utreda hur landet ska säkra försörjningen av mediciner samt hälso- och sjukvårdsmaterial vid höjd beredskap, kriser och krig. Utredningen föreslår större lager. Den föreslår även att patienterna ska ha ett lager av förskrivna mediciner och hjälpmedel hemma som räcker en månad framåt, något Socialstyrelsen nu utrett hur det ska gå till.

­– Vi har haft en sårbarhet, nu vill vi stå lite stadigare. Vänta inte tills medicinburken är tom innan du går till apoteket. Det nya med rekommendationen är att hämta ut nästa omgång förskrivna läkemedel och förbrukningsartiklar när man fortfarande har läkemedel kvar för en månad, säger läkaren och medicinalrådet Urban Nylén på myndigheten, som varit med och arbetat fram den nya rekommendationen.

Rekommendationen gäller inte alla utan de patienter som har ett stadigvarande behov av mediciner och förskrivna förbrukningsartiklar. Det kan exempelvis handla om mediciner mot högt blodtryck, hjärtproblem och diabetes samt förbrukningsartiklar som stomibandage och blodsockerstickor.

Ha en buffert med mediciner

– Hämta i god tid innan det tar slut. Om man har för en månad har man en viss buffert – utan att man har så mycket medicin att det riskerar bli onödigt svinn om man behöver byta läkemedel. Om de som är så friska att de kan se till att ha beredskap får sjukvård, äldreomsorg och apoteken större möjlighet att hjälpa sjuka och sköra som inte klarar det på egen hand, säger Urban Nylén.

Syftet är, enligt myndigheten, att förebygga problem vid bristsituationer och att ”avlasta hälso- och sjukvårds- respektive apotekssystemet vid störningar i försörjningsflödet”. Sverige ska ha beredskap för kris och krig men även mer vanliga problem som restsituationer, brist på vissa läkemedel. Egenberedskapen ska stärka både patienternas och sjukvårdens trygghet och stabilitet.

– I vissa lägen kan det förstås vara svårt att alltid ha varor för en månad hemma, det kan vara sådant med kort bäst före-tid eller skrymmande förbrukningsartiklar som inkontinensskydd, säger Urban Nylén och tillägger:

– Förstås kan det också vara svårt att ha god beredskap med läkemedel som är restnoterade, men det är bättre att göra det man kan för att ha en buffert än att inte göra något alls.

Börjar gälla redan den första mars

Socialstyrelsen kallar den nya rekommendationen ”egenberedskap” och den börjar gälla redan 1 mars i år, det vill säga i morgon.

Gränsen på en månad har regeringen bestämt. Det anses vara en lagom nivå. Ska patienterna ha mer läkemedel än så hemma kan man behöva ändra dagens regelverk. Man får bara ta ut läkemedel för tre månader inom högkostnadsskyddet och kan inte hämta ut mer förrän det gått två månader.

Alla omfattas inte av den nya rekommendationen, exempelvis patienter som tar mediciner då och då eller under kortare tid, receptfria läkemedel samt receptfria förbrukningsartiklar. Läkemedel och doser som är under utprovning och kan behöva ändras ingår heller inte. Det samma gäller dosdispenserade mediciner, läkemedel med expeditionsintervall eller livsmedel för medicinska ändamål.

De nya rekommendationerna innebär att läkare ibland kan behöva skriva ut recept tidigare än förr. Hälso- och sjukvårdspersonalen samt apotekspersonalen har redan nu fått information om rekommendationen. Inom den närmaste månaden ska även allmänheten informeras.