Förtydligar om subvention av diabetesläkemedel
Foto: Novo Nordisk

Förtydligar om subvention av diabetesläkemedel

TLV ska förtydliga förmånsreglerna för diabetesläkemedel som även används mot fetma.

28 feb 2023, kl 09:46
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har startat en omprövning av subventionsbesluten för flera diabetesläkemedel. Det handlar om så kallade GLP-1-receptorantagonister mot diabetes typ 2.

Några av dem har på senare tid börjat användas alltmer även mot fetma och övervikt eftersom de är aptitreglerande. Detta har sannolikt även bidragit till den problematiska brist på en del av dessa läkemedel som har uppstått.

Syftet med den omprövning som TLV ska göra är att förtydliga vad som gäller för subventionen av dessa diabetesläkemedel. Det vill säga att de ingår i läkemedelsförmånen för behandling av diabetes typ 2 och inte för andra tillstånd. Myndigheten skriver att förskrivare och farmaceuter har påtalat att nuvarande subventionsbeslut inte tillräckligt tydligt beskriver vad subventionen omfattar.

– TLV har på sistone fått många frågor från apotek och sjukvården om GLP-1-receptoragonister som är godkända för behandling av typ 2-diabetes kan förskrivas inom förmånerna för behandling av obesitas. Vi ser därför ett behov av att förtydliga subventionsbegränsningarna, säger Martin Moberg, samordnare på TLV och kontaktperson för omprövningen, till Läkartidningen.

Han framhåller att subventionens omfattning inte kommer att ändras utan bara klargöras bättre. De nya subventionsbesluten med tydligare formuleringar ska vara klara 23 mars och börja gälla dagen efter.

De läkemedel som det gäller är Byetta (exenatid), Victoza (liraglutid), Bydureon (exenatid), Lyxumia (lixisenatid), Trulicity (dulaglutid), Ozempic (semaglutid) och Rybelsus (semaglutid).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng