Annons
Brist på amoxicillin drabbar vård och patienter
Foto: Istock

Brist på amoxicillin drabbar vård och patienter

Hög efterfrågan och för låg produktionskapacitet ger stor brist på amoxicillin i Sverige och många andra länder.

13 dec 2022, kl 09:51
0

De senaste månadernas brist på amoxicillin har förvärrats. Läkemedelsverket går nu ut med särskild information till förskrivare och patienter om möjligheter att ersätta restanmälda amoxicillinprodukter med andra alternativ.

– Bristen på amoxicillin har böljat fram och tillbaka i omgångar under hösten och successivt stegrats. Nu råder det brist på de flesta styrkor av läkemedlet och vi märker att det drabbar många. Vi får frågor både från förskrivare och från allmänheten, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

Brist på amoxicillin i många länder

Amoxicillin är ett antibiotikum som används mot flera typer av bakterieinfektioner hos barn och vuxna. Två vanliga exempel är lunginflammation och svårbehandlad öroninflammation.

Läkemedlet står på Folkhälsomyndighetens lista över medicinskt viktiga antibiotika med risk för minskad tillgänglighet på den svenska marknaden. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, godkände också nyligen en ansökan från företaget Sandoz om en kraftig prishöjning på tabletter med amoxicillin. Lönsamheten med det gamla priset var enligt företaget för låg och TLV sade ja för att rädda kvar produkten på marknaden.

Den senaste tiden har både USA och många länder i Europa sett en ökande brist på amoxicillin. Tillverkarna anger en oväntat hög efterfrågan som den främsta orsaken till att produktionskapaciteten inte räcker till.

– Vi har också fått signaler från någon tillverkare om att bristen även kan ha påverkats av energikrisen i Europa. Tillverkningsprocesserna är mycket energikrävande, säger Maria Wanrud.

Kopplat till virusepidemierna

Att efterfrågan på amoxicillin är större än vanligt beror, menar hon, sannolikt på årstiden med flera infektioner i omlopp samt att restsituation för en produkt leder till ökad efterfrågan på kvarvarande alternativ.

Läkemedel med amoxicillin finns i olika beredningsformer och styrkor och marknadsförs av ett flertal olika företag. De flesta av dem har i dagsläget anmält restsituationer av varierande längd till Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har tidigare undersökt om det skulle hjälpa att bevilja dispenser för att ta in produkter med amoxicillin i utländska förpackningar. Men det fungerar inte denna gång eftersom situationen är likadan i så många länder.

För att ändå försöka förbättra läget har Läkemedelsverket beslutat om ett så kallat särskilt tillstånd. Det betyder att ett svenskt öppenvårdsapotek får expediera ett receptförskrivet licensläkemedel (godkänt i ett annat land) med amoxicillin i tablettform. Villkoret är att Läkemedelsverket också har beviljat en generell licens specifikt för den aktuella produkten.

Hoppas på lindrad brist snart

Flera regioner har också information på sina webbplatser om tillgängliga licensläkemedel och om andra möjliga behandlingsalternativ än amoxicillin vid olika infektionstillstånd.

Läkemedelsverket rekommenderar förskrivare att hålla sig uppdaterade om de olika möjligheterna. Rådet till patienterna är att själva eller med hjälp av apoteket kontakta vårdgivaren på nytt för att få ett nytt recept om det förskrivna läkemedlet inte går att få tag på.

Några av de företag som restanmält sina produkter med amoxicillin räknar med att bristen kommer att hålla i sig några månader in på nästa år. Men en ofta använd styrka av läkemedlet ska enligt prognosen snart vara tillbaka i Sverige inom någon vecka. Maria Wanrud och hennes kollegor för dialog med företaget och väntar på att få veta om prognosen håller.

– Det skulle i så fall vara ett stort framsteg, säger hon.

– Jag håller tummarna.