Annons
Ännu ett ja till prishöjning på kritiskt antibiotikum
Foto: istock

Ännu ett ja till prishöjning på kritiskt antibiotikum

För att behålla ett viktigt bredspektrumantibiotikum på den svenska marknaden får företaget höja priset.

11 okt 2022, kl 09:03
0

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beviljar ännu en prishöjning på ett kritiskt antibiotikum för att patienter inte ska stå utan behandling. Det handlar om läkemedlet Amoxicillin Sandoz i form av tabletter med styrkan 500 mg.

Bredspektrumantibiotikumet amoxicillin används mot olika typer av infektioner som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation. Företaget Sandoz som marknadsför läkemedlet hade ansökt hos TLV om att få höja priset. Motiveringen var att produkten inte var lönsam med det tidigare priset och att en prishöjning skulle säkerställa att den blir kvar på den svenska marknaden.

I sin utredning av ansökan konstaterar TLV att läkemedlet är medicinskt viktigt. Det tidigare priset var också lägre än vad produkten kostar i de flesta andra länder. TLV bedömer därför att det finns en risk att amoxicillin i denna beredningsform försvinner från Sverige om företaget inte får höja priset.

Myndigheten säger därför ja till en höjning med nästan 30 kronor till 48 kronor (apotekens inköpspris) för en förpackning med 30 tabletter. Beslutet gäller från och med 1 november.

Amoxicillin står på Folkhälsomyndighetens lista över medicinskt viktiga antibiotika som riskerar att få för liten tillgänglighet i Sverige.

TLV har även tidigare beviljat prishöjningar för att rädda kvar sådana antibiotika på den svenska marknaden.