Annons
EU-mål till 2030: Minskad användning av antibiotika
Foto: Istock

EU-mål till 2030: Minskad användning av antibiotika

EU:s medlemsländer har enats om mål för minskad användning av antibiotika till människor och djur.

19 jun 2023, kl 07:55
0

Tydligt minskad användning av antibiotika är ett av de gemensamma mål för arbetet mot antibiotikaresistens som EU:s medlemsländer nu kommit överens om. Detta skedde genom att EU:s ministerråd antog en ny rådsrekommendation om antibiotikafrågan.

Rådsrekommendationen ingick tillsammans med förslaget om ny läkemedelslagstiftning i ett läkemedelspaket som EU-kommissionen presenterade i maj.

Förhandlingarna om rådsrekommendationen har blivit klara under det svenska ordförandeskapet i EU.

Första målen om minskad användning av antibiotika

Till skillnad från EU-lagar är en rådsrekommendation inte bindande för medlemsländerna. Men många ser ändå den nya rådsrekommendationen som ett viktigt steg i arbetet mot antibiotikaresistens och annan antimikrobiell resistens, AMR. Detta för att länderna för första gången satt gemensamma mål på detta område.

Enligt det nya beslutet ska länderna arbeta på flera olika fronter för att bromsa utvecklingen av AMR. De ska förebygga infektioner, bland annat med vacciner. De ska även övervaka bakteriernas resistensutveckling och arbeta för god tillgänglighet av effektiva antibiotika.

Mål till 2030

Ytterligare ett verktyg är förstås att se till att använda antibiotika så effektivt som möjligt. Både genom att få bort onödig användning och genom att välja rekommenderade preparat.

Genom att anta rådsrekommendationen har länderna satt några konkreta mål som de ska nå fram till 2030. Här är några av dem:

  • Användningen av antibiotika till människo9r ska minska med 20 procent.
  • Användningen av antibiotika till djur i livsmedelsproduktionen ska minska med 50 procent.
  • Minst 65 procent av den totala antibiotikakonsumtionen ska bestå av sådana preparat som riktlinjer rekommenderar.
  • Infektioner med vissa utpekade antibiotikaresistenta bakterier ska minska.

Ska även främja nya antibiotika

Ett annat område som rådsrekommendationen lyfter fram är att länderna ska främja utveckling av nya antibiotika. När det gäller detta finns även ett uppmärksammat förslag i en annan del av EU:s läkemedelspaket – förslaget till ny läkemedelslagstiftning som fortfarande är under förhandling.

Där ingår som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat ett omdebatterat förslag om så kallade vouchers. Dessa ska företag få som en morot om de tar fram nya antibiotika. En voucher ger ett förlängt patentskydd på marknaden och ska även gå att överlåta till andra.