Annons
Stängt apotek straffas för fusk med läkemedelsbyten

Stängt apotek straffas för fusk med läkemedelsbyten

Läkemedelsverket stängde apoteket och nu måste dess ägare även böta till TLV för felaktiga läkemedelsbyten.

16 jun 2023, kl 14:02
0

Annons

På en månad gjorde apoteket sig skyldigt till 540 fall av fusk med läkemedelsbyten. Det hävdar tillsynsmyndigheten Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, som efter utredning kräver apoteksföretaget på 117 000 kronor i straffavgift.

Det hela handlar om företaget Vårdfarmaci MD AB som tidigare drev Vårdapotek1 Vendelsö. I mars i år var det en annan tillsynsmyndighet som agerade mot företaget. Då hade inspektörer från Läkemedelsverket funnit så allvarliga brister i apoteksverksamheten att myndigheten drog in apotekstillståndet permanent.

– Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är en rad grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas, sa då Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket.

Utbytesregler ska hålla nere utgifter

Nu har även TLV beslutat om sanktioner mot företaget på grund av felaktigheter i apoteksverksamheten. Beslutet gäller fusk med läkemedelsbyten som apoteksföretaget ska ha gjort sig skyldigt till.

TLV anser att företaget i 540 utpekade fall har brutit mot reglerna i det system som kallas generiskt utbyte. Systemet gör att apotekskunder ofta blir erbjudna ett annat, likvärdigt men billigare, läkemedel än det som står på receptet.

Syftet är att hålla nere läkemedelsutgifterna.

Uppmärksammat fusk med läkemedelsbyten

Inom systemet är läkemedelsprodukterna indelade i förpackningsstorleksgrupper. Enligt utbytesreglerna ska apoteket vid generiskt utbyte välja en förpackning inom samma storleksgrupp som den som står på receptet.

Men det har förekommit att apotek i stället expedierar flera mindre förpackningar av det läkemedel man byter till. Det kan apoteket ofta tjäna på eftersom den så kallade handelsmarginal (skillnaden mellan apotekens inköpspris och det pris kunderna betalar) som TLV fastställer beräknas per förpackning.

I motsvarande utsträckning leder sådana felaktiga utbyten till ökade samhällskostnader för läkemedelsförmånen.

För att komma till rätta med detta skickade TLV 2021 ut en skrivelse till apoteken. Där förtydligade myndigheten bestämmelserna om att byta från större till mindre förpackningar vid en expediering.

Många regelvidriga byten

Men de ansvariga för det numer stängda apoteket i Vendelsö i södra Storstockholm säger, enligt TLV:s utredning, att denna information inte nått dem. Det ska vara en av förklaringarna till att apoteket vid ett antal tillfällen har gjort generiska utbyten till flera mindre förpackningar i stället för en av samma storlek som den förskrivna.

TLV har från E-hälsomyndigheten inhämtat uppgifter om apotekets utbyten under november månad 2022.

På bara en månad gjorde apoteket enligt E-hälsomyndigheten 565 regelvidriga byten och sålde flera mindre förpackningar i stället för en större. I 25 av dessa fall kan restnoteringar ha bidragit till valet av mindre förpackningar. Men i övriga fall fanns, enligt TLV, ingen sådan förklaring.

Det innebär att apoteket vid 540 tillfällen expedierade sammanlagt 2 854 förpackningar i strid med reglerna. TLV kräver därför företaget på 117 000 kronor i sanktionsavgift.

Kan överklaga beslutet

Företaget motsätter sig beslutet. De ansvariga menar att informationen om regelverket varit otydlig och framhåller att restnoteringar dessutom ofta gör det svårt att byta inom samma förpackningsstorleksgrupp.

Företaget har nu tre veckor på sig att överklaga TLV:s beslut till förvaltningsrätten.