Annons
Apotek mister sitt tillstånd efter allvarliga brister

Apotek mister sitt tillstånd efter allvarliga brister

Läkemedelsverket stänger ett apotek i södra Storstockholm och drar in apotekstillståndet.

21 mar 2023, kl 09:19
0

Annons

Ett apotek mister sitt tillstånd och måste avveckla sin verksamhet efter att Läkemedelsverket vid en inspektion upptäckt allvarliga brister. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är en rad grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas, säger där Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket.

Ovanligt att apotek mister tillstånd

Det apotek det handlar om finns i anslutning till en vårdcentral i Vendelsö i Haninge kommun söder om Stockholm. Det heter Vårdapotek1 och drivs av Vårdfarmaci MD AB.

Bristerna som Läkemedelsverket upptäckte vid inspektionen var så allvarliga att myndigheten inte bara stängde verksamheten tillfälligt utan även drog in bolagets tillstånd att driva öppenvårdsapotek.

– Beslutet är ovanligt. Läkemedelsverket har endast fattat beslut om återkallande av tillstånd ett fåtal gånger sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Vad bristerna rör sig om i detalj kan vi inte berätta, med hänvisning till sekretess, fortsätter Annika Babra.

Nu måste bolaget därför avveckla verksamheten.

“Om man som apotekskund har frågor kring de läkemedel som man har hämtat ut på detta apotek kan man kontakta annat apotek”, skriver Läkemedelsverket.

Tidigare i år stängde myndigheten ett annat apotek, Sveaapotek i centrala Stockholm. Där fick dock de ansvariga möjlighet att rätta till bristerna för att Läkemedelsverket sedan skulle kunna ompröva stängningen.