Annons
Läkemedelsverket stänger apotek i Stockholm

Läkemedelsverket stänger apotek i Stockholm

Vid en inspektion av ett apotek i centrala Stockholm upptäckte Läkemedelsverket allvarliga brister.

14 feb 2023, kl 15:48
0

Läkemedelsverket stänger apoteket Sveaapotek på Sveavägen i Stockholm. Detta efter en inspektion som avslöjade en rad brister i verksamheten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Apoteket får öppna först när de ansvariga har åtgärdat bristerna och Läkemedelsverket bedömer att verksamheten är patientsäker.

Vad bristerna rör sig om i detalj kan vi inte berätta, med hänvisning till sekretess, säger Annika Babra, chef för Läkemedelsverkets apotekstillsyn, i pressmeddelandet.

– Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek. Det är sammantaget några grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas för att apoteket ska kunna hålla öppet.

Att Läkemedelsverket stänger apotek är en mycket ovanlig åtgärd.

De ansvariga för det aktuella Stockholmsapoteket har nu möjlighet att rätta till bristerna och i så fall kan Läkemedelsverket fatta ett nytt beslut.

I förra veckan presenterade apotekstillsynen vid Läkemedelsverket sin inriktning för inspektionerna under 2023. Tillsynen kommer att fokusera på de tre områdena receptexpediering, säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar (2D-koden för spårbarhet) samt apotekets rådgivningsmiljö.