Annons
Proposition klar om senarelagd läkemedelslista

Proposition klar om senarelagd läkemedelslista

Den nuvarande regeringen föreslår samma senare-läggning av Nationella läkemedelslistan som den förra.

14 feb 2023, kl 11:43
0

Annons

Kravet på att ansluta sig till Nationella läkemedelslistan skjuts fram och börjar gälla först 1 december 2025. Det föreslår regeringen i en proposition som nu ligger på riksdagens bord.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat skrev den förra regeringen i slutet av förra året ett utkast till proposition om senareläggning av obligatorisk anslutning till Nationella läkemedelslistan, NLL. Detta förslag fick i remissrundan stöd av bland andra E-hälsomyndigheten, som ansvarar för det tekniska införandet av NLL. Regionerna hade dock önskat en senareläggning ända till 2028.

Men den nya regeringen går på samma linje som företrädarna. För att regionerna och leverantörerna av journalsystem ska hinna med den tekniska anpassningen vill regeringen flytta NLL-starten till 1 december 2025. Enligt de beslut som fortfarande gäller ska anslutningskravet börja gälla 1 maj i år.

Den nationella läkemedelslistan, NLL, är ett nytt personregister som är en samlad informationskälla om alla patienters förskrivna och uthämtade läkemedel.

För närvarande använder E-hälsomyndigheten, som sköter NLL, en tillfällig teknisk lösning som kallas transformator. Den flyttar automatiskt förskrivningsdata från journalsystemen till NLL så att förskrivarna i regionerna kan fortsätta att arbeta som vanligt i sina respektive system.

När anslutningskravet börjar gälla ska E-hälsomyndigheten koppla bort transformatorn och NLL och journalsystemen kunna kopplas ihop.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng