E-hälsomyndigheten om senarelagd NLL:
”Nu gäller det att använda tiden effektivt”

”Nu gäller det att använda tiden effektivt”

E-hälsomyndigheten ger ok för nytt startdatum men varnar för ytterligare förseningar.

8 dec 2022, kl 14:04
0

Annons

E-hälsomyndigheten säger ja till regeringens förslag om senareläggning av nationella läkemedelslistan, NLL. Samtidigt varnar E-hälsomyndigheten för att det vore mycket olyckligt med ytterligare förseningar efter det nya datumet. Det framgår av myndighetens remissyttrande över regeringens utkast till proposition om senareläggning.

Regionerna hinner inte

Den nationella läkemedelslistan, NLL, är ett nytt personregister som är en samlad informationskälla om alla patienters förskrivna och uthämtade läkemedel.

Det fulla genomförandet har redan skjutits upp flera gånger. För närvarande använder E-hälsomyndigheten, som sköter NLL, en tillfällig teknisk lösning som kallas transformator. Den flyttar automatiskt förskrivningsdata från journalsystemen till NLL så att förskrivarna i regionerna kan fortsätta att arbeta som vanligt i sina respektive system.

Men enligt nu gällande beslut ska regionerna ha anslutit sina system fullt ut till NLL senast 1 maj 2023 och E-hälsomyndigheten ska då koppla bort transformatorn.  Regionerna har dock i år kraftfullt protesterat mot detta. De menar att de omöjligt kan bli klara i tid, bland annat på grund av pågående upphandlingar av nya system.

Tillstyrker senareläggning av NLL

Enligt en skrivelse till socialdepartementet från Sveriges kommuner och regioner, SKR, klarar regionerna full anslutning tidigast 1 januari 2028. Så länge vill dock inte regeringen skjuta upp NLL-starten. I utkastet till proposition om senareläggning föreslår regeringen i stället 1 december 2025 som nytt datum.

E-hälsomyndigheten tillstyrker i sitt yttrande detta.

−  Nationella läkemedelslistan är det första steget i en ny nationell digital infrastruktur där data om en patients läkemedel hålls aktuell och uppdaterad och kan delas mellan hälso- och sjukvård, apotek och patient. Men för att bilden ska vara komplett krävs att alla som använder registret är anslutna till de nya tekniska gränssnitten och kan bidra till kvaliteten i registret, säger E‑hälsomyndighetens chefsläkare Max Herulf i ett pressmeddelande.

Anser att det brådskar

Ett syfte med NLL är att öka patientsäkerheten. Detta genom att förskrivare, patienten och apoteket får samma fullständiga information om personens förskrivna läkemedel. Max Herulf framhåller att det nu gäller att se till att alla aktörer verkligen är klara till det nya datumet:

− Nu är det angeläget att använda tiden fram till den 1 december 2025 effektivt, så att införandet inte drabbas av ytterligare förseningar eftersom det skulle innebära bland annat fortsatta risker för patientsäkerheten.

E-hälsomyndigheten bedömer också att senareläggningen blir dyrare än de 104 miljoner kronor som regeringen räknat med och uppskattar i stället extrakostnaderna till 125-140 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng