Norge tackar Richard Bergström för hjälpen
Richard Bergström (t.v), hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol och statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.

Norge tackar Richard Bergström för hjälpen

Sveriges tidigare vaccinsamordnare Richard Bergström hedras med en norsk orden för insatser under pandemin.

9 dec 2022, kl 10:18
0

Vårt grannland Norge hedrar Richard Bergström, tidigare svensk nationell vaccinsamordnare, som tack för hjälpen med vaccininköp under pandemin.

Regeringen utsåg tidigt under pandemin apotekaren Richard Bergström till Sveriges vaccinsamordnare. Uppdraget var att företräda Sverige i EU:s arbete med gemensam upphandling av vacciner mot covid-19.

I det arbetet såg han och den svenska regeringen också till att EU även inkluderade Norge i inköpsprocessen. Tack vare det fick Norge samma tillgång till covid-19-vacciner som EU-länderna.

– Richard Bergström och Sverige förtjänar ett stort tack från Norge för att vi fick tillgång till vacciner mot covid-19, och därmed en väg ut ur pandemin. Ni gjorde mer för Norge i den här saken än vad man kan förvänta sig av ett grannland, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Som tack för hjälpen hedrar vårt grannland Richard Bergström med en ordensutnämning. Han är numer kommendör av den kungliga norska förtjänstorden. Motiveringen är ”för särskilt förtjänstfullt verk för Norge och mänskligheten”. Han mottog utmärkelsen vid en ceremoni i onsdags.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng