Annons
Regeringen har utsett Sveriges vaccinsamordnare
Coronavirus. Foto: CDC.

Regeringen har utsett Sveriges vaccinsamordnare

Regeringen har utsett tidigare Efpia-vd:n Richard Bergström till nationell vaccinsamordnare.

16 jun 2020, kl 14:56
0

Annons
Richard Bergström

Richard Bergström.
Foto: Efpia.

Som ett led i den svenska vaccinstrategin under covid-19-pandemin har regeringen utsett en nationell vaccinsamordnare. Socialminister Lena Hallengren meddelade vid en pressträff på tisdagen att uppdraget går till Richard Bergström.

Han får ansvaret att tillsammans med regeringen se till att få ett coronavaccin till Sverige.

Richard Bergström är apotekare och var bland annat under många år vd i den europeiska läkemedelsindustriföreningen Efpia. Han har även varit rådgivare åt världshälsoorganisationen, WHO, ordförande i Karolinska institutets styrelse och suttit i flera statliga utredningar.

– Han har ett brett kontaktnät och många års erfarenhet i branschen, både nationellt och internationellt. Det ger honom en stark position, sade socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag är övertygad om att han som nationell vaccinsamordnare kommer att bidra till att Sverige får tillgång till ett vaccin.

Socialministern framhöll att Sverige och världen fortfarande befinner sig mitt i pandemin, men att processen med att ta fram ett vaccin samtidigt går snabbt framåt.

Richard Bergström tackade för förtroendet och såg optimistiskt på sitt uppdrag.

– Det är en plikt som svensk och som person från läkemedelsbranschen att hjälpa till, sade han.

Han tror att ett vaccin kan finnas tillgängligt i stor skala redan i slutet av året eller i början av nästa år. Han beskrev valet av vaccin som en svår balansgång mellan lovande, mer nyskapande strategier som kan vara mer riskabla och mer beprövade vaccinstrategier.

–  Det gäller att välja rätt vaccin, det är min uppgift att hjälpa till att manövrera rätt i det här landskapet.

Förra veckan meddelade regeringen att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor för att kunna vara med och bjuda på ett eventuellt kommande coronavaccin hos läkemedelsföretagen.