Annons
Avråder från kombination av läkemedel vid covid-19

Avråder från kombination av läkemedel vid covid-19

Klorokinläkemedel kan minska effekten av remdesivir, varnar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

16 jun 2020, kl 09:57
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar nu vården för potentiella problem med att kombinera två läkemedel vid covid-19. Det handlar om det experimentella antivirusläkemedlet remdesivir i kombination med klorokinfosfat eller hydroxiklorokin.

Möjliga läkemedel vid covid-19

De två sistnämnda klorokinläkemedlen är godkända för behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar. Men särskilt under de första månaderna av coronapandemin fäste också många förhoppningar vid dem som behandling av covid-19. De fick en utbredd användning som behandling av covid-19-patienter i stora delar av världen. Flera kliniska studier av denna behandling startades, bland annat inom ramen för Världshälsoorganisationens, WHO:s, globala Solidarity-studie.

Studier pågår fortfarande och den definitiva slutsatsen om klorokinläkemedlens eventuella effekt mot coronaviruset är ännu inte klar. Men de resultat som forskare hittills har presenterat tyder inte på att covid-19-patienter har nytta av behandlingen.

När det gäller läkemedelsföretaget Gilead sciences läkemedelskandidat remdesivir har preliminära fas III-resultat visat en måttlig men positiv effekt på sjukdomsförloppet vid covid-19.

Kan minska antiviral effekt

Den nya rekommendationen från FDA bygger på en nyligen avslutad laboratoriestudie. Enligt studien verkar klorokinfosfat och hydroxiklorokin kunna sänka antiviruseffekten hos remdesivir.

FDA säger sig inte känna till några fall där en sådan interaktion verkligen drabbat patienter, men ändrar ändå sina råd till vården och patienter. Klorokinläkemedel bör inte tas tillsammans med remdesivir, framhåller myndigheten.

Samtidigt drar nu myndigheten in nödgodkännandet av klorokinfosfat och hydroxikloroikin som behandling av covid-19. Det amerikanska nödgodkännandet av remdesivir mot covid-19 gäller däremot fortfarande.

– Liksom vi gjort under hela pandemin fortsätter FDA att löpande utvärdera nödgodkännandena för att kunna göra nödvändiga förändringar baserade på nya data, säger i ett pressuttalande Patrizia Cavazzoni, chef för FDA:s center för läkemedelsutvärdering och forskning.

EMA:s rekommendationer

I Sverige och övriga EU är rekommendationen från läkemedelsmyndigheten EMA att enbart använda klorokinläkemedel mot covid-19 i kliniska studier. Någon rekommendation från EMA angående att kombinera remdesivir och klorokinläkemedel finns ännu inte.

Remdesivir är under granskning hos EMA eftersom Gilead lämnat in en ansökan om villkorat läkemedelsgodkännande för substansen. För svenska covid-19-patienter är remdesivir tillgängligt inom kliniska studier eller efter ansökan om licens.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng