Annons
Antibiotika på recept kraftigt ned i april och maj

Antibiotika på recept kraftigt ned i april och maj

Under våren 2020 har försäljningen av antibiotika minskat kraftigt, sannolikt på grund av covid-19.

15 jun 2020, kl 14:53
0

Covid-19-pandemin verkar ha lett till en rejäl minskning av antibiotika på recept i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en tydligt minskad försäljning av antibiotika under våren och särskilt under april och maj, säger Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressuttalande.

– Förmodligen beror minskningen på att färre personer söker sjukvård. Den fysiska distanseringen, högre medvetenhet om handhygien och smittskyddsåtgärderna till följd av covid-19-pandemin kan också ha resulterat i färre luftvägsinfektioner.

Minskning av antibiotika i april och maj

Under det första kvartalet i år minskade antibiotikaförsäljningen i ungefär samma takt som den gjort de senaste åren. Men i den senaste månadsstatistiken syns att försäljningen sedan gjorde en riktig djupdykning under april och maj.

I maj 2020 var antibiotikaförsäljningen på recept 31 procent lägre än under samma månad i fjol.

Den största minskningen syns bland de antibiotika som oftast skrivs ut mot luftvägsinfektioner, där försäljningen var 46 procent lägre i maj 2020 än i maj 2019.

Särskilt stor var minskningen av luftvägsantibiotika till små barn. I åldrarna 0-6 år gick den försäljningen ned med hela 76 procent.

Minskningen syns i dock alla åldrar. Den märks även i samtliga 21 regioner i landet.

Fortsatt minskning även på längre sikt

Vendela Wiener på Folkhälsomyndigheten konstaterar också att även den mer långsiktiga trenden i antibiotikaförsäljningen fortsätter nedåt. Medelvärdet för perioden 1 juni 2019-31 maj 2020 jämfört med motsvarande period året innan minskade från 288 recept per 1 000 invånare och år till 268 recept per 1 000 invånare och år. Det är en minskning med sju procent.

Minskningen syns i hela landet och även antibiotika mot andra infektioner än luftvägsinfektioner minskade.

– Vi hoppas att det här leder till att den onödiga användningen av antibiotika minskar ännu mer på lång sikt, och att minskningen inspirerar i arbetet med att få till en mer ansvarsfull användning av antibiotika, säger Vendela Wiener.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng