Antibiotika på recept kraftigt ned i april och maj

Antibiotika på recept kraftigt ned i april och maj

Under våren 2020 har försäljningen av antibiotika minskat kraftigt, sannolikt på grund av covid-19.

15 jun 2020, kl 14:53
0

Covid-19-pandemin verkar ha lett till en rejäl minskning av antibiotika på recept i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en tydligt minskad försäljning av antibiotika under våren och särskilt under april och maj, säger Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressuttalande.

– Förmodligen beror minskningen på att färre personer söker sjukvård. Den fysiska distanseringen, högre medvetenhet om handhygien och smittskyddsåtgärderna till följd av covid-19-pandemin kan också ha resulterat i färre luftvägsinfektioner.

Minskning av antibiotika i april och maj

Under det första kvartalet i år minskade antibiotikaförsäljningen i ungefär samma takt som den gjort de senaste åren. Men i den senaste månadsstatistiken syns att försäljningen sedan gjorde en riktig djupdykning under april och maj.

I maj 2020 var antibiotikaförsäljningen på recept 31 procent lägre än under samma månad i fjol.

Den största minskningen syns bland de antibiotika som oftast skrivs ut mot luftvägsinfektioner, där försäljningen var 46 procent lägre i maj 2020 än i maj 2019.

Särskilt stor var minskningen av luftvägsantibiotika till små barn. I åldrarna 0-6 år gick den försäljningen ned med hela 76 procent.

Minskningen syns i dock alla åldrar. Den märks även i samtliga 21 regioner i landet.

Fortsatt minskning även på längre sikt

Vendela Wiener på Folkhälsomyndigheten konstaterar också att även den mer långsiktiga trenden i antibiotikaförsäljningen fortsätter nedåt. Medelvärdet för perioden 1 juni 2019-31 maj 2020 jämfört med motsvarande period året innan minskade från 288 recept per 1 000 invånare och år till 268 recept per 1 000 invånare och år. Det är en minskning med sju procent.

Minskningen syns i hela landet och även antibiotika mot andra infektioner än luftvägsinfektioner minskade.

– Vi hoppas att det här leder till att den onödiga användningen av antibiotika minskar ännu mer på lång sikt, och att minskningen inspirerar i arbetet med att få till en mer ansvarsfull användning av antibiotika, säger Vendela Wiener.