Annons
Nationella läkemedelslistan
Regionerna klarar full anslutning först 2028

Regionerna klarar full anslutning först 2028

Regionerna vill ha ett stegvis införande av den nationella läkemedelslistan och en senarelagd deadline.

7 sep 2022, kl 08:15
0

Annons

Den bortre tidsgräns för NLL, nationella läkemedelslistan, som i dag gäller är 1 maj nästa år. Då ska apoteken och vården enligt lagen ha anslutit sina IT-system till NLL. Men regionerna bedömer att de inte har någon möjlighet att klara detta. Enligt en skrivelse till socialdepartementet bedömer Sveriges kommuner och regioner att full anslutning till NLL är möjlig tidigast 1 januari 2028.

Vill flytta bortre tidsgräns för NLL

Den nationella läkemedelslistan är ett nytt personregister som är en samlad informationskälla om alla patienters förskrivna och uthämtade läkemedel. Informationen är tillgänglig för patienten själv, vården och apoteket. I höstas aktiverade E-hälsomyndigheten NLL på en ny teknisk plattform. Samtidigt kopplade myndigheten in den så kallade transformatorn. Denna är en tillfällig lösning i väntan på att regionerna ska ansluta sig. Transformatorn flyttar automatiskt förskrivningsdata från journalsystemen till NLL så att förskrivarna i regionerna kan fortsätta att arbeta som vanligt i sina respektive system.

Det som avses med en bortre tidsgräns för NLL är det datum då E-hälsomyndigheten ska koppla bort transformatorn. För att det ska fungera måste regionerna ha anslutit sina vårdinformationssystem fullt ut till NLL.

Regionerna har länge flaggat för att de inte kommer att hinna vara klara för detta till 1 maj 2023. Många regioner håller på att byta vårdinformationssystem vilket är en av orsakerna till att de inte klarar nuvarande bortre tidsgräns för NLL. Region Stockholm och Region Gotland har påbörjat upphandling av ett nytt system, men är ännu inte klara vilket för deras del gör osäkerheten ännu större.

Vill göra det stegvis

I slutet av maj höll socialdepartementet ett möte med de olika aktörer som är berörda av NLL:s införande för att diskutera situationen. Efter detta arbetar departementet nu med en justerad tidplan för införandet. Den aktuella skrivelsen är SKR:s inspel i denna process. SKR har samlat in underlag från regionerna  som gör den samlade bedömningen att anslutningen av vårdinformationssystemen till NLL bör ske i två steg.

Det första steget innebär att det blir möjligt att läsa NLL direkt i vårdinformationssystemen i alla regioner. Det kan enligt skrivelsen vara klart till 1 juni 2025.

Nästa steg är att införa det SKR kallar skrivfunktionalitet. Den kommer att göra att förskrivarna också kan skicka recept direkt via NLL. Att få detta på plats i alla regioner kommer enligt SKR att ta betydligt längre tid eftersom det “innebär stora tekniska och logiska utmaningar både för systemleverantörerna och för regionernas systemförvaltningar”. Dessutom kommer detta steg att påverka vårdens arbetssätt mer. Bland annat behöver tusentals ordinationsmallar göras om och tidigare ordinationer överföras till ett nytt format.

Regionerna menar därför att det andra och sista steget i införandet av NLL kan vara klart tidigast 1 januari 2028. För regionerna Stockholm och Gotland skulle det kunna dröja ytterligare två år, till 1 januari 2030.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng