Annons

Krav på statliga beslut om antibiotikaforskning

Dystra siffror och skarpa uppmaningar var kontentan efter torsdagens
expertkonferens om antibiotikarestens i Stockholm. Återhållsam
användning av dagens preparat och incitament till industrin att
utveckla nya löd budet från myndigheter och akademi. Men några exakta
förslag på hur fanns inte.

18 sep 2009, kl 12:55
0

Det var inga muntra miner när socialminister Göran Hägglund samlade till presskonferens efter torsdagen expertmöte i Stockholm. Resistenta bakterier leder till ökad dödlighet i Europa och resten av världen samtidigt som företagens pipeline gapar tomma.

Den utredning av läget som EMEA och ECDC har gjort visar att av 90 nya preparat som är på gång i olika kliniska prövningar är det bara 15 som kan ges intravenöst. Det senare är av stor vikt för att klara av systemiska infektioner.
-Det finns tre delar som vi alla måste jobba med nu och det är bättre hygien, mer restriktiv förskrivning och mer incitament till forskning och utveckling, sade Göran Hägglund.

Hur detta ska genomföras togs det inga beslut om på gårdagens möte men enligt Göran Hägglund innebär själva mötet, där experter från olika discipliner i Europa deltog, ett första steg på en lång resa. Förutom läkarna som utpekades av flera av deltagarna som ytterst ansvariga för den höga förskrivningen av antibiotika utpekades bristen på forskning på nya antibiotika som det stora problemet.

På uppdrag av det svenska ordförandeskapet i EU har ekonomiprofessor Elias Mossialos vid London School of Economics tagit fram en rapport som föreslår olika vägar att gå för att industrin och akademin ska ta tag i problemet.

Han förklarade den tomt ekande forskningsportföljerna delvis med de låga priser som de färdiga läkemedlen får på marknaden.
– Kompensation i form av garanterade priser som täcker företagens investeringar, förlängda patent, modeller där staten delar de ekonomiska riskerna med företagen är några modeller som kan stimulera utvecklingen, sade Elias Mossialos.

Han förordade också en ökad delning av forskningsresultat så att fler får tillgång till befintliga data. EMEA:s chef Thomas Lönngren kallade situationen för bedrövlig och fick medhåll av Otto Cars, ordförande i Strama och för den internationella organisationen mot antibiotika, React som också uppmanade till mer diagnostisk för att veta att rätt infektion behandlas med rätt preparat.
– Vi är på väg tillbaka till den situation vi hade innan penicillinet där vanliga infektioner blir dödliga. Att vi hamnat här är allas fel, läkarnas, de regulatoriska myndigheterna, industrin och individernas. Nu behövs beslut från EU:s regeringar för att komma till rätta med det, sade Otto Cars.

Inga beslut togs vid konferensen men Göran Hägglund sade att han ha hoppades på ytterligare framsteg vid rådsmötet i Bryssel den 1 december.