Annons

Invandrargrupper avstår vaccinering

I den invandrartäta stadsdelen Rosengård i Malmö tackar många föräldrar
nej till att vaccinera sina barn mot svininfluensan. Orsakerna tros
vara bristande information och rykten om biverkningar.

27 okt 2009, kl 12:28
0

Annons

Trots brist på vaccin mot svininfluensan under förra veckan har två vårdcentraler i stadsdelen Rosengård i Malmö lämnat tillbaka nästan hälften av sina tilldelade doser, enligt tidningen Sydsvenskan. Intresset för vaccineringen var mindre än beräknat. Orsaken tros vara en obefogad oro för biverkningar.
? Många lyssnar på radio och tittar på tv från sina hemländer, och där sprids rykten om att man till exempel kan få cancer eller bli steril av vaccinet, eller om andra allvarliga biverkningar, säger Claudia Varga, samordnare för Region Skånes internationella hälsokommunikatörer i Malmö till Sydsvenskan.

Hon menar att många av stadsdelens invånare har dåliga kunskaper i svenska och därför inte har läst eller hört information i svenska medier. Men någon särskild informationskampanj är inte planerad för Rosengård, enligt Hans-Bertil Hansson vid Smittskydd Skåne.
? Vi lägger in vår kraft där vi tror att vi når störst resultat. Och lyckas vi vaccinera så många som möjligt av dem som vill ha vaccinet nu, då kan det också gynna dem som inte vill, säger han till tidningen.