Malariaparasiten utvecklar resistens mot artemisinin

WHO rapporterar att malariaparasiter som är resistenta mot artemisinin
har hittats vid gränsen mellan Thailand och Kambodja. Med hjälp av ett
anslag på 22,5 miljoner dollar från Gates Foundation hoppas WHO kunna
hindra spridningen av den nya typen av malaria.

27 feb 2009, kl 12:48
0

Under de senaste tio åren har kampen mot malaria varit framgångsrik och förekomsten av malaria har minskat i ett flertal länder. Användning av artemisinin i kombination med andra läkemedel innebar ett stort genombrott, eftersom äldre läkemedel mot malaria inte längre var effektiva. Varje år dör mer än miljon människor världen över av malaria, men om behandling med artemisinin sätts in i tid botas 90 procent av patienter som drabbats.

Nu varnar WHO:s forskare för ett flertal fall av malaria som har upptäckts vid gränsen mellan Thailand och Kambodja. Malariaparasiten var resistent mot artemisinin i dessa fall. Om den nya typen av malaria sprids innebär det ett stort bakslag för kampen mot sjukdomen. Resistens mot kloroquin och andra läkemedel som tidigare använts för att kontrollera spridning av malaria upptäcktes i samma område för flera år sedan.

Enligt WHO:s pressmeddelande är målet att kunna identifiera de malariafall som är resistenta mot artemisinin, att minska behandling med artemisinin i området för att undvika vidareutveckling av resistens, samt kommunicera effektivt med lokalbefolkningen.

WHO kommer att samarbeta med regeringar och forskningscentra i både Thailand och Kambodja för att kontrollera och hålla tillbaka de resistenta malariaparasiterna innan de sprider sig till fler länder. Projektet får stöd från Gates Foundation, anslaget är på mer än 22 miljoner dollar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng