Annons
WHO varnar för vaccinbrist

WHO varnar för vaccinbrist

Produktionen av vaccin mot virus som orsakar fågelinfluensa har
tredubblats sedan 2007. Trots det kan det ta upp till fyra år innan ett
globalt behov uppfylls vid en pandemi visar siffror från WHO.

27 feb 2009, kl 11:51
0

Annons

Rädslan för den så kallade fågelinfluensan orsakat av viruset H5N1, har lagt sig sedan den första stora uppmärksamheten för tre år sedan. Sedan dess har nya vaccin mot influensan godkänts och produktionen är igång. Men nu varnar experter från bland annat WHO för att dagens lager inte skulle räcka till en bråkdel av vad som skulle krävas för att bekämpa ett eventuellt globalt utbrott.

Enligt en ny rapport som Världshälsoorganisationen, WHO, står bakom skulle det med dagens kapacitet ta omkring 18 månader att producera tillräckligt med vaccin för att klara kampen. Ytterligare ett problem enligt WHO är att produktionen av vaccin mot vanliga influensavirus i dagsläge överstiger efterfrågan. När fabrikerna levererar upp emot 800 miljoner doser årligen är efterfrågan bara 500 miljoner.

Enligt Marie-Paule Kieny, vaccinexpert på WHO, kan det få konsekvenser vid en pandemi.
– Risken är att stor att fabrikerna drar ner på sin produktion för att möta efterfrågan och när det väl är gjort är det väldigt omständigt att starta upp den igen, säger hon till nyhetsbyrån Bllombergs.

Samtidigt menar representanter från industrin att det inte är rimligt för dem att ha en hög produktion utan efterfrågan bara för att vara beredd om en pandemi skulle bryta ut.
– Ett sätt är att fler vaccinerar sig mot säsongsbunden influensa, i Europa är det bara 20 procent av befolkningen som får sådan vaccination, sade Stephen Gardner från företaget Glaxosmithkline i USA.

Omkring 400 personer har infekterats med fågelinfluensan sedan 2003 enligt siffror från WHO.