Fampridin hjälper patienter med multipel skleros

Ett nytt läkemedel mot multipel skleros, fampridin, kan vara på väg ut
på marknaden. Resultaten av en fas III klinisk prövning som publicerats
i Lancet är positiva.

27 feb 2009, kl 10:35
0

Multipel skleros (ms) innebär en gradvis försämring av rörelseförmågan. I dagsläget finns det få behandlingsmöjligheter. Läkemedelsföretaget Accorda Therapeutics har utvecklat det nya läkemedlet fampridin (4-aminopyridin) och resultat av en mindre fas II studie har varit lovande.

För att testa fampridins effektivitet och säkerhet gick amerikanska forskare vidare och randomiserade 301 patienter med multipel skleros i USA och Kanada. Alla patienter var diagnostiserade med ms, andra urvalskriteria var förmågan att gå en cirka 750 meters sträcka.

Patienterna fick antingen fampridin eller placebo två gånger dagligen under fjorton veckor. Deras gånghastighet testades efter två veckors behandling och sedan upprepades mätningarna var fjärde vecka. Antalet patienter som började gå fortare vid tre utav fyra testtillfällen under studiens gång var 35 procent i fimpridingruppen, jämfört med 8 procent i placebogruppen. I genomsnitt ökade gåhastigheten med 25 procent i fampridingruppen och med cirka 5 procent bland de patienter som fick placebo. Patienter som fick fimpridin upplevde oftare en förbättring av det allmänna tillståndet.

Allvarliga biverkningar, panikångest och epilepsiliknande anfall, uppstod hos två av patienterna i fimpridingruppen. De fick avbryta sitt deltagande i studien. Forskarna bakom studien påperkar att biverkningar verkar vara dosrelaterade.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng