Cancerpatienter påverkar sin behandling

Patienter med kolorektal cancer som själva söker information om sin
sjukdom och olika behandlingar får i högre utsträckning än andra
tillgång till nya terapier. I vissa fall leder det till en felaktig
läkemedelsanvändning visar en studie som amerikanska forskare har gjort.

27 feb 2009, kl 14:00
0

Pålästa patienter som själva tagit reda på information om sin sjukdom och tillgängliga behandlingar blir allt vanligare. Bland cancerpatienter har undersökningar visat att fyra av tio söker information om sin sjukdom på interrnet. För att ta reda på om fenomenet påverkar själva behandlingen har forskare vid Dana-Farber Cancer Institute och University of Pennsylvania Annenberg school studerat 633 slumpmässigt utvalda personer med kolorektalcancer.

I studien undersöktes sambandet mellan vilka patienter som sökt information på egen hand och de som behandlades med nya målinriktade läkemedel. Forskarna fokuserade på behandling med bevacizumab (Avastin) och cetuximab (Erbitux), två relativt nya och dessutom medialt uppmärksammade och välkända preparat.

De patienter som hade skaffat sig information och läst på om sjukdomen visade sig i högre utsträckning än andra fått tillgång till de två preparaten.  För personer i den pålästa gruppen var den 3,22 gånger troligare att de behandlades med bevacizumab eller cetuximab.  En intressant slutsats som forskarna drog av studien var att även de patienter som befann sig i ett tidigt stadium av sin cancer fick dessa läkemedel i högre utsträckning, trots att de i USA inte är godkända förrän i senare faser av sjukdomen.

Artikelförfattarna skriver i en kommentar att studien visar att det är viktigt att vara medveten om och ytterligare studera patienternas inverkan på behandlingarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng