Avastin misstänks orsaka allvarliga ögoninfektioner

Avastin misstänks orsaka allvarliga ögoninfektioner

I USA utreder FDA riskerna med att använda cancerläkemedlet Avastin för behandling av gula fläcken. Oron för allvarliga ögoninfektioner har nu fått europeiska patientorganisationer att kräva kontroll av den här off-label förskrivningen.

23 sep 2011, kl 12:37
0

I kölvattnet av att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA börjat granska off-label förskrivningen av cancerläkemedlet Avastin (bevacizumab) har också europeiska patientorganisationer ställt krav på EU-kommissionen att stävja användningen.

Anledningen är att behandling av gula fläcken med bevacizumab misstänks vara orsak till allvarliga ögoninfektioner. FDA utreder nu ett antal fall. I Florida ska minst 16 personer ha drabbats av mycket allvarliga infektioner på grund av behandling med Avastin.
De europeiska patientorganisationerna säger sig känna till åtminstone 13 fall. Eftersom det inte finns några formella vägar att rapportera misstänkta biverkningar när en behandling sker utanför godkänd indikation tror organisationerna att den verkliga omfattningen inte är känd.

För behandling av gula fläcken finns det betydligt dyrare läkemedlet Lucentis (ranibizumab).Men cancerläkemedlet bevacizumab är snarlikt och betydligt billigare och det är därför inte ovanligt att läkare förskriver det istället.