Bristfällig redovisning av biverkningar i studier

Biverkningar rapporteras inte på ett tillfredsställande sätt i kliniska
studier. Det visar en färsk genomgång av artiklar i världens mest
inflytelserika medicinska tidskrifter.

27 okt 2009, kl 13:09
0

Annons

Franska forskare har granskat samtliga randomiserade, placebokontrollerad och dubbelblinda kliniska studier som jämför två behandlingar och publicerats i någon av världens sex mest inflytelserika vetenskapliga tidskrifter mellan 1 januari 2006 och 1 januari 2007. Resultatet publiceras i veckan nummer av Archives of internal medicine.

Visserligen nämndes biverkningar i närmare nio av tio artiklar. Men rapporteringen är allt annat än tillfredsställande, menar forskarna.
I hälften av artiklarna framgick det inte om patienter avbrutit behandlingen på grund av biverkningar och i tre av tio artiklar saknades information om allvarliga biverkningar.

Men även när biverkningar redovisades så fanns det begränsningar i rapporteringen i närmare en tredjedel av artiklarna, enligt forskarna. Det handlar då om att endast de vanligaste biverkningarna rapporterades, eller bara de allvarligaste, eller endast de statistiskt signifikanta.
I en ledarkommentar i samma nummer av tidskriften poängteras att de flesta nya behandlingar endast har en liten, om ens någon, fördel i effekt jämfört med redan befintliga behandlingar. Därför är skillnader i biverkningar självklart en viktig faktor vid valet av behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng