Annons
”Jag hoppas att vi kommer förstå postcovid bättre”
Foto: Istock

”Jag hoppas att vi kommer förstå postcovid bättre”

För patienter med postcovid handlar det mest om att lindra symtomen, säger överläkaren Christer Lidman.

26 sep 2022, kl 09:10
0

Jämfört med tidigare under pandemin kommer det i dag in färre remisser till postcovidmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men att drabbas av långvariga symtom efter en covid-19-infektion är fortfarande vanligt, och mottagningen har upp till ett halvårs väntetid för ett besök.

Läkemedelsvärlden har pratat med Christer Lidman som är överläkare, docent i infektionsmedicin samt specialist i infektionssjukdomar på postcovidmottagningen i Huddinge, om hur vården för dessa patienter ser ut.

Vilka patienter är det som kommer till er?

– För att kunna få utredning och behandling hos oss krävs att patienten har en funktionsnedsättning på minst 50 procent. Jag kan tycka att det är ett för högt satt kriterium för det finns nog en hel del patienter som har svåra problem, men kanske bara 20-30 procents funktionsnedsättning. Men i nuläget skulle vi inte klara av att ta emot fler patienter än vad vi gör. Patienterna som kommer till oss är framför allt kvinnor mellan 40 och 50 år. De har ofta haft en väldigt aktiv livsstil innan de blev sjuka.

Vad har de för symtom?

– Det kan handla om att man har problem med hjärtat som till exempel hjärtrusningar, hjärtklappning, hög puls och yrsel. Det kan också vara andningsproblem som andnöd när man anstränger sig eller långvarig hosta. Vissa patienter får också kognitiva besvär där vissa inte klarar av att läsa en bok eller titta på en film, och många får också sämre minne vilket kan vara ett betydande problem.

– En del patienter får så kallade bakslag, alltså att de blir extremt utmattade efter att de har ansträngt sig fysiskt, mentalt eller emotionellt. Sådana bakslag kommer ofta dagen efter. Det finns också andra symtom som feber, led/-muskelvärk huvudvärk och diarréer.

Har vaccinerna eller omikron, som tros ge mildare symtom än tidigare virusvarianter, haft betydelse för hur många som drabbas eller vilka symtom de får?

– Vi har färre nya patienter nu än tidigare under pandemin, men om det beror på vaccinerna eller att sjukdomen generellt sett har blivit mildare vet vi inte. Vi vet inte heller om symtomen ser annorlunda ut. De som har fått postcovid efter omikronvarianten står fortfarande på väntelistan så de har inte kommit till oss än.

Hur ser behandlingen ut för de som har drabbats av postcovid?

– Den är symtominriktad på lindring då det inte finns kausal behandling i dag. Vi gör en grundlig utredning för att se vad patienten har för besvär. För vissa patienter som har hjärt/-cirkulationssymtom finns det farmalogisk behandling att tillgå såsom exempelvis betablockerare eller det hjärtfrekvenssänkande läkemedlet Ivabradin.

– För andning eller andnödsproblem kan luftrörsvidgande läkemedel med steroider prövas. För andra kan det handla om andningsträning eller att de helt enkelt får avstå eller anpassa betydande fysisk, mental eller emotionell belastning.

Tycker du att postcovidvården är jämlik i landet?

– Jag skulle nog säga att den är ganska ojämlik. Vi har hört i media att flera postcovidmottagningar ska läggas ner eller har lagts ner. Det kan jag tycka är lite cyniskt för det finns ju fortfarande patienter som drabbas. Man kan absolut få viss hjälp inom primärvården, men en utredning för postcovid är tidskrävande och omfattar flera professioner. Den tar flera timmar då och det kan var svårt att få till vid besök på vårdcentralen.

Hur ser det ut med forskningen inom området? Går den framåt?

– Det är internationellt mycket aktivitet inom detta område. Det är ett högintressant område för vi förstår inte riktigt än vad postcovid beror på och det är så pass många som drabbas. I början ifrågasatte man det somatiska perspektivet, fast detta ser allt mindre av nu. För vissa patienter är det ju ett stort avbrott i sitt, ofta tidigare aktiva, liv och att livskvaliteten sjunker. Det är viktigt att forskningen går framåt så att vi kan hjälpa dessa patienter.

Hur tror du att det kommer att se ut i framtiden för personer som drabbas av postcovid?

– Det vi på postcovidmottagningen ser är att problemen och symtomen är långvariga, med vissa undantag. Det är för tidigt att säga om patienterna kommer att kunna komma tillbaka till 100 procent. Men de allra flesta återhämtar sig från postcovid. Jag är ändå hoppfull att vi kommer kunna komma fram till vad som är orsaken. Då kan vi kanske sätta in tidiga insatser för personer som vi uppfattar riskerar att drabbas och därmed förbättra prognosen.