Annons
TLV utvärderar produkter för ryggmärgsstimulering

TLV utvärderar produkter för ryggmärgsstimulering

Elektrisk ryggmärgsstimulering är ett alternativ till läkemedelsbehandling vid svårbehandlad smärta.

27 sep 2022, kl 08:39
0

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska göra en hälsoekonomisk utvärdering av flera produkter för elektrisk ryggmärgsstimulering. Detta efter ett uppdrag från Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.

– Totalt är det fem produkter som kommer att utvärderas av TLV. Det här görs för att få ett underlag till beslut i MTP-rådet, som är gången innan en rekommendation utfärdas för användning i vården, säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.

Elektrisk ryggmärgsstimulering mot smärta

För att lindra svåra lokaliserade smärttillstånd hos patienter som inte svarar på vanlig behandling kan man använda ryggmärgsstimulatorer. Detta ska kunna leda till en minskad läkemedelsbehandling och en förhöjd livskvalitet.

En ryggmärgsstimulator är ett inopererat batteri som sänder ut elektriska impulser via elektroder. Ryggmärgsstimulatorn blockerar smärtsignalerna hos patienten. Ingreppet görs under dagkirurgi med lokalbedövning.

Patienten kan själv styra smärtlindringen med hjälp av en fjärrkontroll. I bland uppfattas inte den elektriska stimuleringen av patienten alls. Och i bland känns det som en behaglig, pirrande känsla där patienten har smärta.

De främsta områdena där ryggmärgsstimulering kan användas är till exempel neuropatisk smärta, ben- och ryggsmärtor efter ryggkirurgi, ischemisk smärta och fantomsmärta efter amputationer. Potentiella allvarliga komplikationer är blödning, nervskada och infektion.

MTP-rådet granskar urval av produkter

MTP-rådet är en del av regionernas samverkansmodell för medicinteknik. Rådet granskar ett urval av nya medicintekniska produkter som bedöms vara särskilt viktiga att ta ställning till. Rådet beställer sedan hälsoekonomiska bedömningar av produkter som kan vara av intresse för regionerna.

Medicintekniska produkter ingår inte i läkemedelsförmånerna utan upphandlas istället av regionerna.