Annons
Klart lägre risk för postcovid efter omikron
Foto: Istock

Klart lägre risk för postcovid efter omikron

Ny forskning visar att omikronvarianten mycket mer sällan leder till postcovid än tidigare virusvarianter.

9 mar 2023, kl 13:19
0

Annons

Forskare i Schweiz presenterar uppmuntrande resultat om postcovid. Deras senaste studie, som ännu inte är publicerad i en vetenskaplig tidskrift, tyder på att postcovid kan vara på väg att bli ett mindre hälsoproblem än tidigare. Detta eftersom omikronvarianten inte alls verkar ge samma risk för postcovid som de tidiga virusvarianterna. Faktum är att de personer i studien som haft omikron inte fick mer postcovidsymtom än de som inte alls haft covid-19.

Följer postcovid

Postcovid är ett tillstånd med långdragna symtom som blir kvar, eller tillkommer, efter att själva virusinfektionen gått över. Symtombilden varierar från person till person, men vanliga symtom är andfåddhet, extrem trötthet, koncentrationsproblem, feber, led- och muskelvärk, förändrat lukt- och smaksinne, huvudvärk, hög puls och hjärtklappning. För vissa påverkar postcovid livet under lång tid. Mycket forskning pågår om tillståndet, dess orsaker och prognos.

Det mesta av forskningen har dock hittills handlat om postcovid hos personer som hade covid-19 tidigt i pandemin. Det innebär att postcovideffekter av omikron ännu är dåligt utforskade eftersom den mer smittsamma omikron tog över som dominerande variant först i slutet av 2021.

De schweiziska forskarna bakom den aktuella studien är bland de första som studerat postcovid både efter ursprungsvarianten och efter omikron. De följer sedan hösten 2020 postcovid bland  flera tusen vårdanställda vid olika sjukhus i landet. Deltagarna lämnar prover och svarar på enkäter om sina symtom.

– Med omikrons intåg, dess pågående globala dominans och den åtföljande explosionen av infektioner är det mycket viktigt att ta reda på mer om vem som löper risk för postcovid och varför, säger läkaren och forskaren Carol Strahm, Cantonal hospital St Gallen, Schweiz, i ett pressmeddelande.

Ingen pluseffekt

Carol Strahm är en av forskarna bakom studien och kommer att presentera resultaten vid kongressen European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases i Köpenhamn i april.

I den ännu vetenskapligt opublicerade studien ingick 1201 vårdanställda. Resultatet visade att deltagare som haft ursprungsvarianten av coronaviruset hade upp till 67 procent högre risk för postcovidsymtom än kontrollpersoner som inte haft infektionen. Sådana symtom fanns ofta kvar även 18 månader efter infektionen.

Men hos de 429 deltagare som inte haft ursprungvarianten utan i stället omikron var läget helt annorlunda. De omikroninfekterade rapporterade postcovidsymtom lika sällan som de som aldrig hade haft covid-19 överhuvudtaget.

Och bland dem som haft både ursprungsvarianten och omikron, gav omikron ingen pluseffekt på postcovid.

Ska tolkas med viss försiktighet

Carol Strahm säger att dessa resultat bör vara lugnande för många av dem som i dag får covid-19 för första gången vilket vanligen innebär att det handlar om omikron. Men hon tillägger också att resultaten bör tolkas med viss försiktighet:

– Det är viktigt att notera att deltagarna i vår studie huvudsakligen var unga, friska och vaccinerade kvinnor och att resultatet möjligen skulle kunna bli annorlunda i en sjukare, äldre och/eller ovaccinerad befolkning.