Annons
Covid-19-läkemedel godkänt för små barn i USA

Covid-19-läkemedel godkänt för små barn i USA

Läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt antiviralen Veklury för barn från fyra veckors ålder.

26 apr 2022, kl 09:17
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner det antivirala covid-19-läkemedlet Veklury för små barn, redan från 28 dagars ålder. För att få behandlingen ska barnet också väga minst tre kilo. Godkännandet gäller barn som testat positivt för covid-19 och är inlagda på sjukhus eller har mildare symtom men tillhör en riskgrupp som är i farozonen för svår covid-19.

Det här innebär att Veklury (remdesivir) blir det första covid-19-läkemedlet som är godkänt för barn under 12 års ålder. Tidigare var läkemedlet godkänt från just denna ålder i USA. I EU gäller Veklurys godkännande fortfarande från 12 år.

– Eftersom covid-19 kan orsaka svår sjukdom hos barn, av vilka inte alla har möjlighet att få skydd genom vaccination, finns det ett behov av säkra och effektiva behandlingsmöjligheter mot covid-19 i denna åldersgrupp, framhåller i ett pressmeddelande Patrizia Cavazzoni, chef för FDA:s center för utvärdering av och forskning om läkemedel.

Veklury ges som injektioner och kan bromsa virusförökningen om behandlingen sätts in tillräckligt tidigt i sjukdomsförloppet. Det minskar därigenom risken för allvarlig covid-19.

FDA baserar godkännandet av Veklury för små barn på fas III-studierna av behandlingens effektivitet hos vuxna. När det gäller behandlingens säkerhet hos små barn stöder myndigheten även godkännandet på en klinisk studie av 53 covid-19-patienter som var minst fyra veckor gamla och behandlades med Veklury i upp till tio dygn. Studien visade på samma säkerhet och biverkningsprofil i denna åldersgrupp som bland vuxna.

De biverkningar av Veklury som förekommer är förhöjda leverenzymvärden och allergiska reaktioner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng