Vitrakvi subventioneras även för vuxna patienter
Foto: Istock

Vitrakvi subventioneras även för vuxna patienter

TLV beslutar att cancerläkemedlet Vitrakvi ska ingå i högkostnadsskyddet med generell subvention.

26 apr 2022, kl 13:28
0

Sedan 1 november 2020 subventioneras cancerläkemedlet Vitrakvi (larotrektinib) för patienter som påbörjar sin behandling före 18 års ålder. Nu har Tandvårds- och läkemedelförmånsverket, TLV, beslutat att läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet även för vuxna. Vitrakvi får därmed generell subvention vilket innebär att det subventioneras för hela sitt godkända användningsområde.

TLV har tidigare sagt nej till att Vitrakvi ska subventioneras till vuxna på grund av att kostnaden inte ansågs rimlig i förhållande till nyttan. Företaget Bayer, som utvecklar läkemedlet, har numera dock sänkt priset så pass mycket att myndigheten anser att det är rimligt.

Med den rekommenderade doseringen för en vuxen person kostar Vitrakvi drygt 47 000 kronor för en månads behandling.

I utredningen har TLV tittat på en indirekt jämförelse med ett annat läkemedel som redan ingår i förmånen. Denna jämförelse utföll till Vitrakvis fördel.

Vitrakvi första cancerläkemedlet med ny princip

Vitrakvi används vid behandling av tumörer med en förändring i genen för neurotrofiskt tropomysinreceptorkinas, NTRK. Denna förändring förekommer vid många olika cancersjukdomar. Läkemedlet blockerar den onormala cellsignaleringen som förändringen orsakar och som får tumörer att växa. Det kan få tumören att krympa oavsett vilket organ den uppstod i från början.

Läkemedlet är en oral behandling som används när sjukdomen är lokalt avancerad, spridd eller där ett kirurgiskt borttagande troligen skulle försämra patientens hälsa kraftigt. Behandlingen ges när andra tillfredsställande behandlingsalternativ saknas.

Vitrakvi godkändes i EU 2019. Läkemedlet bygger på en ny princip för cancerbehandling som kallas histologiskt oberoende. Det innebär att läkemedlet riktas mot en specifik genetisk markör oberoende av i vilken vävnadstyp eller organ som tumören växer. Vitrakvi är det första cancerläkemedlet mot en specifik genetisk förändring, i stället för mot en viss cancerform, som ingår i högkostnadsskyddet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng