Annons
EMA utvärderar viktigt antibiotikum på nytt
Foto: Istock

EMA utvärderar viktigt antibiotikum på nytt

Ökande resistens mot azitromycin gör att risk-nytta-balansen vid olika sjukdomar behöver omprövas.

13 nov 2023, kl 08:40
0

Läkemedelsmyndigheten EMA:s expertkommitté CHMP har startat en förnyad granskning av antibiotikumet azitromycin. Granskningen gäller läkemedel som man ger via munnen eller som injektioner.

Tysk begäran

Det är den tyska läkemedelsmyndigheten som har begärt att EMA ska göra den nya granskningen.

Orsaken är att resistensen mot detta antibiotikum ökar snabbt i Europa. Azitromycin står också på Världshälsoorganisationens, WHO:s, lista över antibiotika med särskilt hög risk att driva på resistensutveckling.

Samtidigt visar en EMA-studie från i fjol att läkare i unionen fortsätter att flitigt skriva ut azitromycin mot olika infektioner hos både barn och vuxna. I Tyskland finns också data som visar att sjukhusens användning av läkemedlet ökade kraftigt under pandemin.

Azitromycin ofta nationellt godkänt

Azitromycin tillhör en äldre grupp av antibiotika som kallas makrolider och har haft god effekt mot ett brett spektrum av infektioner. Det används bland annat mot lunginflammation och sexuellt överförda infektioner.

Som Läkemedelsvärlden rapporterat är resistens mot azitromycin till exempel ett växande problem vid behandling av gonorré.

Vissa läkemedel med denna substans har använts i decennier. I många fall är de godkända genom nationella procedurer i stället för gemensamma EU-godkännanden.

Skillnader mellan EU-länderna

Det har lett till stora skillnader mellan EU-länderna när det gäller hur mycket läkemedlen används, mot vad och i vilka doser.

”Dessa skillnader kan stå i konflikt med rationell och säker antibiotikaanvändning och resultera i ökad utveckling av antbiotikaresistens”, skriver EMA.

CHMP kommer nu att göra en förnyad bedömning av nytta och risker med azitromycin vid dess många godkända användningar. Kommittén ska analysera om det behövs några förändringar i dessa godkännanden.