Annons

Cochrane bedömer Avastin likvärdigt

Ögonbehandling med det betydligt billigare Avastin innebär inte fler allvarliga biverkningar än dyrare Lucentis enligt en oberoende studie.

15 sep 2014, kl 10:10
0

Annons

Det är det oberoende institutet Cochrane Collaboration som efter en analys dragit slutsatsen att beslutet i många länder att använda Lucentis istället för Avastin vid behandling av åldersrelaterad makuladegeneration inte har något stöd i aktuell forskning. Institutets slutsats är att hälsopolitiken i många länder gynnar en betydligt dyrare behandling som det inte finns evidens för.

Det har under många år varit en minst sagt hård debatt, även i Sverige, om huruvida cancerläkemedlet Avastin som inte är godkänt för ögonbehandlingen kan användas istället för godkända Lucentis för behandling av ögonsjukdomen.

Cochranes slutsats efter att ha analyserat nio kliniska prövningar – inklusive tre opublicerade, är att säkerheten för Avastin vid användning av våt AMD är jämförbar med Lucentis, med undantag för en högre frekvens av gastrointestinala besvär.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng