Nytt avtal ställer hårdare krav

Kraven på landstingen att prioritera klinisk forskning kommer att spela större roll när forskningspengar fördelas.

15 sep 2014, kl 10:52
0

Kraven på landstingen att prioritera den kliniska forskningen blir betydligt tuffare i det nya ALF-avtal som staten och universitetslandstingen nu kommit överens om. Bristande kvalitet ska kunna innebära att landsting förlorar möjligheten att bedriva så kallad universitetssjukvård.

Samarbetet mellan staten och vissa landsting kring utbildningen av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården regleras i ett särskilt avtal, ALF-avtalet. Det tecknas på flera år och det som gäller nu löper ut vid årsskiftet.

Den största skillnaden mellan det nya avtalet och det gamla är att fördelningen av de 1,7 miljarder kronor som staten satsar på klinisk forskning ska baseras på kvaliteten på den forskning som bedrivs. I ett första steg kommer bara bibliometriska kriterier att användas, men en mer utvecklad modell ska tas fram.
Från 2016 ska det nya avtalet gälla. Från och med 2019 ska den utvecklade modellen baserad på expertbedömningar börja gälla.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng