Annons
Extrasatsning på ny cancerforskning
Karl-Johan Malmberg Foto: KI

Extrasatsning på ny cancerforskning

Cancerfonden ger 120 miljoner extra till ny cancerforskning. Fokus är kliniska behandlingsstudier.

18 dec 2023, kl 12:15
0

Malin Sund
Foto: Albin Håkansson

Nu rekordsatsar Cancerfonden på ny cancerforskning.

Fonden delar därför ut 120 miljoner extra till tio forskningsprojekt.

Fokus för extrasatsningen är kliniska behandlingsstudier. Det är ofta dyra studier att göra, och svårt att få forskningsmedel till.

Därför är det det extra viktigt att stötta kliniska studier, enligt Cancerfonden.

Ny cancerforskning om NK-celler

Karl-Johan Malmberg, senior forskare och docent vid Karolinska institutet, är en av forskarna som får ta del av extrapengarna.

Han och hans forskningsgrupp tilldelas 19 miljoner kronor för en klinisk studie. I den aktuella studien ska patienter med blodcancer behandlas med speciella immunceller, NK-celler.

– Tack vare Cancerfondens stöd kan vi nu starta en klinisk studie där patienter med blodcancer behandlas med NK-celler. Detta bygger på årtionden av forskning och öppnar dörren för oss att applicera ny kunskap från labbet direkt till patienternas nytta, säger han i ett pressmeddelande från Cancerfonden.

Ny cancerforskning ska hjälpa fler

Cancer behandlas redan idag genom att aktivera immunsystemets T-celler så att de angriper cancern.

Karl-Johan Malmberg och hans forskargrupp vill utöka behandlingsarsenalen genom att träna upp immunsystemets NK-celler så att de dödar cancerceller.

NK-cellerna upptäcks redan 1975 och kallas ibland för naturliga mördarceller. Världen över arbetar forskare med att modifiera NK-cellerna för att specifikt attackera patienternas unika cancerceller.

Mördarcellerna är extra intressanta för forskarna eftersom de kan döda cancerceller och virusinfekterade celler direkt, utan att ha stött på dem tidigare. Detta skiljer dem från celler i det specifika immunförsvaret.

En metod med stor potential

Forskarna hoppas att fler cancerpatienter, även sådana med svårbehandlad cancer, ska bli hjälpta.

– Det innebär att fler patienter får tillgång till de senaste framstegen inom immunterapi och att vi kan fortsätta utveckla denna behandlingsmetod som jag tror har en stor potential för svårbehandlad cancer, säger Karl-Johan Malmberg, i pressmeddelandet.

Det är svårt att få forskningsmedel

Umeåprofessorn Malin Sund, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, berättar att det finns ett stort behov av pengar till kliniska studier.

Hon poängterar att kliniska studier, som utförs på människor, är avgörande för att veta om nya metoder och behandlingar verkligen fungerar. Men sådana studier är oftast väldigt dyra.

– I Sverige har det blivit allt svårare för forskare att hitta finansiering för kliniska studier och att få patienter att vara med i forskningen. Jag är stolt över att vi nu kan göra den här satsningen med riktigt stora anslag till några riktigt starka forskningsprojekt, säger hon i en kommentar.

Satsningen upprepas nästa år

Enligt Malin Sund är kvaliteten på alla 48 ansökningar som kom in hög.

De tio mest lovande projekten som nu får anslag har valts ut av av Cancerfondens forskningsnämnd tillsammans med en internationell expertgrupp.

– Att det kom in så många fantastiskt bra ansökningar visar verkligen att det finns ett uppdämt behov för finansiering av den här typen av forskning. Så vi kommer därför att upprepa denna särskilda satsning även år 2024, säger Malin Sund i pressmeddelandet.

Anslagen slår rekord

Några andra forskningsprojekt som får pengar via extrasatsningen handlar om bättre operationer vid tarmcancer, effektivare behandlingar vid leukemi hos barn och jämförelse av olika implantat vid bröstrekonstruktion.

I och med extrasatsningen är Cancerfondens totala anslag för i år 980 miljoner kronor. Det är en rekordstor summa, enligt fonden.

Pengarna går till både forskningsprojekt och forskartjänster.