Malin Sund ny ordförande i forskningsnämnd
Malin Sund. Foto: Sanna Percivall.

Malin Sund ny ordförande i forskningsnämnd

Professor Malin Sund, Umeå universitet, tar över som ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

25 maj 2023, kl 09:07
0

Annons

Malin Sund är cancerforskare och överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hon är även professor i kirurgi vid både Umeå universitet och Helsingfors universitetssjukhus. Och nu får hon också den inflytelserika rollen som ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Hon efterträder professor Klas Kärre som lett forskningsnämnden de senaste tio åren.

– Att efterträda Klas – en cancerforskare med internationell stjärnglans – är självklart en stor ära, men också förknippat med stort ansvar, säger Malin Sund i ett pressmeddelande.

Finansierar svensk cancerforskning

Under 2022 delade Cancerfonden ut 900 miljoner kronor till svensk cancerforskning. En kraftig ökning jämfört med föregående års 851 miljoner kronor.

Det är Cancerfondens forskningsnämnd som bedömer alla ansökningar om forskningsanslag som kommer in, och beslutar vilka projekt som ska få finansiering. Nämnden fattar också beslut om särskilda satsningar, till exempel på eftersatta forskningsområden eller för vissa sjukdomar.

Vill nå patienterna snabbare

Denna verksamhet kommer Malin Sund nu att leda.

– Vi har fantastisk cancerforskning i Sverige både inom grundforskningen och i den kliniska forskningen och inom omvårdnadsforskning. Däremot kan jag ibland tycka att det tar för lång tid innan resultaten överförs till kliniken och att grundforskning kommer till nytta för patienterna. Jag skulle vilja se att detta gick snabbare med hjälp av satsningar, säger hon i en intervju på Cancerfondens webbplats.

Själv forskar hon bland annat om den svårbehandlade cancerformen bukspottkörtelcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng