Lyckat med tidig ms-behandling

Patienter med ms som fått behandling med antikroppen natalizumab under fem år mår bättre än innan behandlingsstart enligt en ny studie.

15 sep 2014, kl 08:43
0

Annons
Det är forskning baserad på uppgifter från det svenska ms-registret som ligger till grund för den så kallade Imse-studien. Den inleddes 2006 på initiativ av Karolinska institutet för att utvärdera effekterna av läkemedlet Tysabri, natalizumab, som då var nytt på marknaden.
 
Imse-registret består i dag av uppgifter om 2 445 ms-patienter som följts upp. Den aktuella studien, som presenterades som en poster på en pågående internationell ms-kongress i Boston, visade att patienter som behandlats med natalizumab mådde bättre än innan behandlingsstart.
 
Deras tillstånd mättes bland annat enligt den så kallade EDSS-skalan som är ett mått på ms-patienters funktionsnedsättning och SDTM-skalan som mäter den kognitiva förmågan. 
 
Resultaten pekar också på att ju tidigare i sjukdomsförloppet som behandling satts in desto bättre effekt har den. En jämförelse mellan patienter som fått natalizumab 2006-2007 och patienter som fick det 2008-2009 visar att effekten var betydligt bättre i den senare gruppen vilket forskarna förklarar med att de fått behandling tidigare.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng