Annons
Ingen skillnad mellan infliximab och similarer
Patienter med bland annat plackpsoriasis, psoriasis och Crohns sjukdom ingick i studien.

Ingen skillnad mellan infliximab och similarer

Det går utmärkt att byta ut originalläkemedlet Remicade till en biosimilar. Det är slutsatsen i den norska Nor-Switch-studien.

19 okt 2016, kl 08:00
0

Annons

Det är ingen signifikant skillnad i effekt, biverkningar eller antikroppsbildning hos patienter som fortsatt behandlingen med originalläkemedlet infliximab, Remicade och de som fått byta till en biosimilar, Remsima.

Det är resultatet av den norska Nor-Switch-studien, som nu är klar och presenterades vid den europeiska Gastroenterologi-konferensen i Wien. Resultatet är kanske inte överraskande, men Tore K Kvien som lett studien säger till norska Dagens Medisin att man nu tryggt kan låta patienter byta från Remicade till de billigare biosimilarerna Remsima och Inflectra.

Men han anser samtidigt att man ska vara försiktig med att generalisera resultatet i den här studien till andra biologiska läkemedel och deras similarer. Till det behövs fler studier menar han.

I den dubbelblinda studien deltog 481 patienter med bland annat Chrohns sjukdom, ulcerös artrit, psoriasisartrit och psoriasis. Ett av måtten i studien var sjukdomsförsämring. I gruppen som behandlades med Remicade blev 26,2 procent sämre under den 52 veckor långa behandlingen medan 29,6 procent i gruppen som behandlades med en biosimilar blev sjukare. Konfidensintervallet för underlägsenhet var satt till 15 procent.

För enskilda sjukdomsgrupper är skillnaderna större, men inte signifikanta. Enligt Tore K Kvien ska skillnaden inte ha någon klinisk betydelse. Och han understryker att Nor-Swich-studien, som är offentligt finansierat, inte var dimensionerad för att kunna dra slutsatser för enskilda diagnoser.

– Resultaten från studien är robusta, men det ingår sex olika diagnoser. Vi kan inte dra några slutsatser om skillnaderna i de olika grupperna, säger han till Dagens Medisin.