Inte tillåtet med present för recept

Docmorris delade ut gratis febertermometrar, Apotek Hjärtat en praktisk dosett och Apoteksgruppen har lockat med en reseförpackning med schampo och balsam till receptkunder. Men att lämna ut en vara på det sättet är detsamma som att ge rabatt på receptbelagda läkemedel. Och det är inte tillåtet, när det gäller läkemedel som subventioneras av samhället, anser […]

8 september 2011, klockan 12:30
0

Docmorris delade ut gratis febertermometrar, Apotek Hjärtat en praktisk dosett och Apoteksgruppen har lockat med en reseförpackning med schampo och balsam till receptkunder. Men att lämna ut en vara på det sättet är detsamma som att ge rabatt på receptbelagda läkemedel. Och det är inte tillåtet, när det gäller läkemedel som subventioneras av samhället, anser TLV.
– Sådana erbjudanden innebär att priset på läkemedlen blir olika beroende på var du hämtar ditt recept och då bryter man mot lagen om läkemedelsförmåner som säger att priset ska vara detsamma på alla apotek, säger Inger Erlandsson utredare på TLV.

Docmorris hotades som första apotekskedja med ett vite på en miljon kronor och drog in annonsen, men har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Hjärtat och Apoteksgruppen har också upphört med presenter mot receptexpediering.
Docmorris väntar nu på Kammarrättens syn på att Kronans Droghandels kunder får bonuspoäng på COOP:s Medmera kort när det är kopplat till Visa och har ansökt om anstånd med överklagandet tills den domen fallit.
– Vi menar att det finns likheter. Då får vi en indikation på vad de anser i den här frågan och det påverkar hur vi går vidare, säger Johan Wiklund på Docmorris.
– Jag har svårt att tänka mig att lagstiftaren hade den här typen av erbjudanden i tankarna när lagen skrevs. Vill man dra ut konsekvenserna kan man fundera över om en kopp kaffe också är en otillåten rabatt.
Utslaget i Kammarrätten väntas komma i höst.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här