Blodtest startade utredning

Testerna på Docmorris utfördes av olegitimerad personal vilket inte är fel, men det har varit oklart om det räknas som hälso- och sjukvård.– Socialstyrelsens jurister har nu kommit fram till att dessa tester räknas som hälso- och sjukvård. Det innebär då en journalföringsplikt, men eftersom det är ett nytt område så har det aldrig prövats […]

8 sep 2011, kl 12:32
0

Testerna på Docmorris utfördes av olegitimerad personal vilket inte är fel, men det har varit oklart om det räknas som hälso- och sjukvård.
– Socialstyrelsens jurister har nu kommit fram till att dessa tester räknas som hälso- och sjukvård. Det innebär då en journalföringsplikt, men eftersom det är ett nytt område så har det aldrig prövats i rättslig instans och Socialstyrelsen har inte ännu kommit med några riktlinjer, säger Andor Wagner, utredare på Socialstyrelsen.

Docmorris journalförde inte patienterna, vilket medförde svårigheter att komma i kontakt med dem när det felet upptäcktes. Under hösten ska Socialstyrelsen utreda frågan om hälsotester på apoteken.
– Det är säkert flera apotekskedjor som vill erbjuda hälsotest, men många avvaktar nog på grund av det som hänt med Docmorris. Därför måste vi ta tag i detta snarast, säger Andor Wagner.