Annons

Kan vad som helst kallas apotek?

– Ja, eftersom ordet apotek inte är skyddat. Att en del vårdcentraler marknadsför att de har apotek är alltså helt OK, även om det bara är »en kiosk« med försäljning av en del receptfria läkemedel?– Ja så är det. Ett ställe som säljer glass och Alvedon kan kalla sig apotek. Det finns inget krav på […]

8 sep 2011, kl 12:36
0

– Ja, eftersom ordet apotek inte är skyddat.

Att en del vårdcentraler marknadsför att de har apotek är alltså helt OK, även om det bara är »en kiosk« med försäljning av en del receptfria läkemedel?
– Ja så är det. Ett ställe som säljer glass och Alvedon kan kalla sig apotek. Det finns inget krav på att den som kallar sig apotek utan att vara ett öppenvårdsapotek med tillstånd från Läkemedelsverket ska vara på ett visst sätt.

Men ni som myndighet ger ju tillstånd till att driva apotek?
– Ja öppenvårdsapotek definieras av lagstiftaren som en inrättning för detaljhandel med läkemedel som bedrivs med tillstånd av oss och då ska ett antal krav vara uppfyllda, som att lokalen ska vara bemannad med åtminstone en farmacevt. Ett av de viktigare kraven är att man ska kunna tillhandahålla alla förordnade läkemedel.

Och hur vet man att det är ett sånt apotek?
– Öppenvårdsapotek med tillstånd av oss ska använda apotekssymbolen som tagits fram för att visa att de är ett »apotek«.

Får eller ska de använda den symbolen som de får i och med tillstånd från er?
– De ska använda den. Hur är reglerat i licensavtalet. Till exempel ska den finnas väl synlig på hemsidan om apoteket bedriver distanshandel via webben.

Det är alltså symbolen som visar att det är ett »riktigt« apotek. Men helt ok för till exempel Statoil eller IKEA att göra reklam i stil med »Nu har vi öppnat apotek« även om man bara har några få receptfria läkemedel?
– Ja det är det.

Tycker inte ni att det här är förvirrande?
– Inte vi. Men jag kan förstå att det är det för andra. Och vi får en del frågor om det här.