Hormonspiral får subvention

TLV har ändrat sig och har nu beslutat att hormonspiralen Jaydess ska ingå i läkemedelsförmånerna.

1 juni 2015, klockan 09:44
0

En långverkande hormonspiral ingår nu i högkostnadsskyddet.

För ett par år sedan beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att hormonspiralen Jaydess (levonorgestrel) inte skulle subventioneras. Skälet, enligt TLV, var att spiralen kostade mer samtidigt som den var mindre effektiv än en annan spiral som redan var subventionerad.

TLV skriver angående det nya beslutet om subvention att företaget Bayer nu lyckats visa att Jaydess har fördelar jämfört med andra preventivmedel som idag subventioneras.
Till exempel har spiralen låg hormondos, är liten i storlek och naturlig hög följsamhet vilket gör att den speciellt passar yngre kvinnor.

I och med beslutet om subvention av Jaydess kommer kvinnor mellan 16 och 25 år få tillgång till preventivmedlet via den speciella ungdomssatsningen där kvinnor betalar en schablonavgift på 100 kronor om året.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här