Novartis satsar på smarta tabletter

Novartis utvidgar sin satsning på ny teknik med en smart tablett för proteinläkemedel.

29 maj 2015, kl 10:33
0

Komplexa läkemedel som exempelvis större proteiner måste i regel ges som injektioner. Novartis vill satsa på teknik där läkemedlen kan tas som kapslar istället och har inlett ett samarbete med Rani Therapeutics. Teknikbolaget har tagit fram en kapsel som på ytan har mikronålar gjorda av sockermolekyler. Dessa nålar levererar kapselinnehållet i tarmväggarna samtidigt som de smälter. Man anser att tekniken skulle fungera för bland annat TNF-hämmare, interleukinantikroppar, eller former av basinsulin. Tekniken ska studeras i ett samarbete som löper över två år och kan komma att utökas.

Novartis har sedan tidigare börjat satsa på ny teknik för läkemedelsanvändning. Ett pågående projekt undersöker kapslar som kan signalera till patienter om de missat att ta sin behandling. Tillsammans med Google håller man också på att ta fram kontaktlinser som mäter blodglukosnivåer, enligt Reuters.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng